februar 12, 2017

Peljimo jih na morje!

Rdeči križ Slovenije bo že deseto leto omogočil počitnice na morju otrokom iz socialno ogroženim družin ter revnim starostnikom. Letošnjo akcijo „Peljimo jih na morje!“ je začel ta teden, znova računa na dobroto posameznikov in podjetij.

Utrinek z enega od minulih morskih letovanj. (Foto: RKS)

Revščina še vedno velik problem
Rdeči križ je v preteklih devetih letih z vseslovensko akcijo na morje odpeljal 2.840 otrok ter 1.297 starostnikov, ki si morskih počitnic sicer ne bi mogli privoščiti. V organizaciji ob tem poudarjajo, da je povpraševanje po tovrstnem brezplačnem letovanju vedno večje. „Kriza je pred leti tako globoko zarezala v mnoga življenja, da tudi sedanji, nekoliko bolj obetavni gospodarski kazalci, niso opazni v življenju skoraj 15 % posameznikov in družin, ki so leta 2015 v Sloveniji živeli pod pragom revščine. Ostaja žalostno dejstvo, da veliko posameznikov ter družin v naši soseščini potrebuje pomoč za lajšanje svojih raznovrstnih  stisk in za možnost vsaj nekajdnevnega letovanja na morju, ki je še posebej pomembno za otroke,“ navajajo v Rdečem križu Slovenije.

Kako pomagati?
Predsednik Dušan Keber ob tem dodaja: »Otroci so na naših letovanjih deležni prijateljstva in sprejetosti. Prizadevamo si, da bi vsaj pri nas pozabili, da prihajajo iz deprivilegiranega okolja, in da bi čim lepše in brezskrbno preživeli čas na letovanju.« Tudi za starostnike, ki živijo v pomanjkanju in mnogi tudi v osamljenosti, so tovrstna letovanja neprecenljiva. In kako lahko pomagate? Najlažje, da pošljete SMS z besedo MORJE ali MORJE5 na 1919 in prispevate 1 ali 5 evrov. Prispevek lahko nakažete tudi preko spletnega nakazila s plačilnim nalogom UPN, na račun SI56 03100 - 1234567891, sklic oziroma referenca SI00 – 937030. Lahko pa tudi izpolnete obrazec na spletni strani Rdečega križa Slovenije in poslali vam bodo plačilni nalog. Poudarjajo, da bo prav vsak evro še kako dobrodošel. (AD)