marec 25, 2017

Planica – snežna kraljica

V Planici je te dni pravi skakalni praznik. Predvsem danes in jutri se bo pod letalnico trlo navijačev z vsega sveta. Prvo tekmo je prinesel že petek, slavil je Stefan Kraft, sobota je dan za ekipno tekmo, v nedeljo se obeta še ena posamična.

Planica je slovenski ponos in kraj, kjer plapola toliko zastav kot nikjer drugje. (Foto: Planica.si)

Dvakrat prek 240 metrov
V dolini pod Poncami se je že v četrtek zbralo okoli 15 tisoč navijačev, predvsem otrok, ki so bučno spremljali kvalifikacije. Na petkovi posamični tekmi jih je bilo še nekaj več. Videli so zmago Avstrijca Stefana Krafta, ki je v prvi seriji skočil 243 metrov, v drugi pa 240,5 metra. Na stopničkah sta se mu pridružila Nemca Wellinger in Eisenbichler.

Najdlje Peter Prevc
In naši? Na tekmi je nastopilo šest Slovencev, najboljši, 10., je bil Peter Prevc, ki je lani v Planici dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala. Domen Prevc je bil 20., Anže Semenič 21., Jernej Damjan 22., Jurij Tepeš 26., Tilen Bartol pa 37. Rezultati res niso takšni, kot so bili v lanski sezoni, ko praktično ni bilo tekme brez Slovenca na stopničkah, a Planica bo kljub temu gotovo tudi danes in jutri polna navijačev. Na ekipni tekmi, ki se začne ob 10. uri, bodo barve Slovenije zastopali Peter in Domen Prevc, Jurij Tepeš in Anže Semenič. Kot pravi trener Goran Janus, so cilj stopničke. V nedeljo bo v Planici še ena posamična tekma, ki bo tudi zadnja preizkušnja te sezone.  

Ne le šport, tudi zabava
Planica pa ni le največji športni dogodek v Sloveniji, prinaša tudi veliko zabave. Po tekmah so koncerti pod letalnico, zvečer pa se preseli v Kranjsko Goro. Četrtkovo otvoritveno slovesnost so gostile Rateče. Danes bo v Planici nastopila skupina Tabu, jutri Dan D. Podroben program si oglejte TUKAJ. TUKAJ pa preverite, kako se lahko v Planico odpravite z vlakom in se tako izognete gneči na cestah in parkiriščih, pa tudi skrbeti ni treba, če boste nazdravili uspehom naših športnikov. (AD)