februar 24, 2016

Plodno sodelovanje Slatinčanov z ZDA

Rogaško Slatino je obiskal ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley. Pohvalil je dobro sodelovanje slatinskih podjetij z ameriškimi in pozval k nadaljnjemu poglabljanju ekonomskih vezi. Priložnosti so, kot poudarja, tudi na turističnem področju.

Slatinski župan Branko Kidrič je ameriškemu veleposlaniku predal knjigo o Rogaški Slatini.

Mesto izvozno in mednarodno usmerjeno
Ameriški veleposlanik je obiskal Steklarno Rogaška in Medical center ter se srečal z vodstvom občine. Podatki o gospodarskem sodelovanju so ga prijetno presenetili. „Nisem vedel, da je že toliko sodelovanja med Ameriko in tem mestom. Izvedel sem, da do 80 odstotkov izdelkov steklarne pristane v Ameriki, bodisi z neposredno prodajo ali pa jih kupijo ameriški turisti v Sloveniji ali kje drugje v Evropi. Tudi orglarsko podjetje Škrabl posluje globalno, med drugim z Združenimi državami. Če torej izhajam iz teh podjetij in iz turizma v tem mestu, lahko rečem, da je mesto zelo izvozno in mednarodno usmerjeno,“ je Brent Hartley dejal ob zaključku obiska in dodal, da bo kot veleposlanik še naprej spodbujal podjetja k sodelovanju in jim predstavljam priložnosti.

Slovenija med Američani še neprepoznavna
Veleposlanik si je vzel čas tudi za sprehod po znamenitem Zdraviliškem parku. Navdušil ga je, tako kot Slovenija nasploh. „Moram reči, da je zame Slovenija zelo zanimiva. Zelo mi je všeč usmerjenost k naravi – pohodništvo, gore, smučanje. Prav tako hrana in vina,“ pravi. Prepričan je, da bodo njene lepote sčasoma spoznali tudi ameriški turisti: „Slovenija je v Združenih državah še vedno slabo poznana. Mislim, da ko bodo Američani enkrat odkrili Slovenijo, se jim bo zdela zelo privlačna dežela. Pogovarjal sem se z nekaj ameriškimi turisti in pravijo, da so tukaj zelo uživali.“ Tudi župan Branko Kidrič si v Rogaško Slatino želi še več turistov iz različnih držav. „Občina se skupaj s turističnim gospodarstvom trudi, da bi vlagali promocijska sredstva tudi na nekatera področja, od koder danes ni toliko gostov ali pa jih ni toliko, kot bi si želeli. In verjamem, da je lahko tudi za Američane Rogaška zanimiva,“ nam je povedal. (AD)