februar 10, 2017

Po informacije o srednjih šolah in fakultetah

Na srednjih šolah ter fakultetah in višjih šolah bodo danes in jutri informativni dnevi. Bodoči dijaki in študentje bodo dobili podrobnejše informacije o programih in se tako lažje odločili, kje nadaljevati svojo izobraževalno pot.

Šole na informativnih dnevih predstavijo svoje programe. Utrinek z informativnega dneva na Šolskem centru Šentjur pred dvema letoma.

Dovolj prostora za vse učence
Vpisnih mest na srednjih šolah je po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport več kot učenk in učencev, ki končujejo osnovno šolo. Bodoči dijaki lahko kandidirajo na skupno 23.440 vpisnih mest na srednjih šolah, osnovno šolo pa bo končalo nekaj manj kot 17.500 učencev in učenk. „V programih nižjega poklicnega izobraževanja je razpisanih 640 mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6.298 mest, v programih srednjega strokovnega izobraževanja 9.432 mest, v programih splošnih gimnazij 5.736 mest, v programih strokovnih gimnazij, kamor  sodijo Tehniška gimnazija, Umetniška gimnazija in Ekonomska gimnazija, pa 1.334 mest,“ navajajo na ministrstvu. Devetošolci imajo čas za odločitev, kje nadaljevati šolanje, in za oddajo vloge najkasneje do 4. aprila.

Za dijake rok za vpis marca
Dijaki, ki bodo nadaljevali šolanje, bodo na informativnih dnevih spoznavali programe fakultet in višjih šol. Na fakultetah je za prvo stopnjo študija, torej za dodiplomske in enovite magistrske programe, na voljo 14.513 rednih vpisnih mest in 3.640 izrednih mest. Zadnji rok za oddajo vloge je 3. marca. Na javnih višjih strokovnih šolah in dveh koncesioniranih je skupaj razpisanih 7.935 mest, od tega 4.155 za redni študij in 3.780 za izredni študij. Prvi prijavni rok je najkasneje do 8. marca. Za natančne termine predstavitev programov na informativnih dnevih preverite spletne strani posameznih šol in fakultet. (AD)