marec 13, 2018

Po psihološko pomoč v Celje, Laško in Sevnico

Marca je minilo osem let od odprtja celjske Svetovalnice za prvo psihološko pomoč Tu smo zate. Doslej je v njej pomoč poiskalo več kot 1.200 ljudi. Ker je čustvenih stisk ljudi vedno več, sta od leta 2015 svetovalnici na voljo tudi v Laškem in Sevnici.

V svetovalnici najpogosteje pomagajo parom. Še posebej pa opozarjajo, da narašča število posameznikov zaradi občutkov tesnobe.

Najpogostejše težave v partnerskih odnosih
Pod okriljem območne enote Celje nacionalnega inštituta za javno zdravje deluje od 4. marca 2010 Svetovalnica za prvo psihološko pomoč Tu sem zate, ki zagotavlja oporo ljudem pri reševanju čustvenih stisk. Trenutno imamo v Sloveniji 12 svetovalnic, od leta 2015 tudi v Laškem in Sevnici. Kot pravi specialistka socialne medicine in javnega zdravja, vodja celjske svetovalnice Nuša Konec Juričič, so vse tri svetovalnice že dobro uveljavljene kot dostopen vir pomoči. »Na prvem mestu poiščejo pomoč pri nas ljudje zaradi težav v partnerskem odnosu, sledi vse več posameznikov z občutki tesnobe, na tretjem mestu so težave v družini in starševske težave,« izpostavlja Konec Juričičeva in dodaja, da je v svetovalnici Tu smo zate v Celju v osmih letih pomoč poiskalo več kot 1.200 ljudi. Svetovalci so jim v tem obdobju zagotovili približno 3 tisoč svetovalnih ur. Mrežo svetovalnic podpira Ministrstvo za zdravje, zato je svetovalna pomoč brezplačna. Kdaj naj se obrnemo po pomoč k strokovnjaku in kako se naročimo na posvet, je Nuša Konec Juričič povedala v pogovoru s Snežano Prebil. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Nuša Konec Juričič o psihološki pomoči