maj 14, 2016

10 let sodelovanja Šentjurja s pobratenima mestoma

Letos tri pobratena mesta - slovenski Šentjur, nemški Neu Anspach in francoski Saint Florent sur Cher praznujejo 10 let pobratenja. Jubilejnega srečanja pretekli konec tedna v Nemčiji se je udeležila tudi "botra" pobratenja, nekdanja slovenska veleposlanica v Parizu Magdalena Tovornik.

Letos so bili Šentjurčani na obisku pri nemških prijateljih v Neu Anspachu (foto: Robert Gajšek)

Gostitelji so družine
Vsako leto se prebivalci vseh treh mest srečajo v enem od njih in preživijo nekaj dni skupaj. Letos je bilo na obisku v Neu Anspachu 45 Šentjurčanov in 50 Francozov ter 24 mladih iz obeh pobratenih mest. Gostje so bili kot običajno nastanjeni pri družinah, kar je po mnenju Jožeta Palčnika z Občine Šentjur najpomembnejše pri pobratenju: "Tako lahko doživijo vsakdanjik svojih gostiteljev, hkrati pa svojim gostom kot gostitelji pokažejo, kako živijo oni. To se mi zdi najboljši način grajenja evropskega duha od spodaj navzgor." Da se za domačo mizo stkejo najpristnejše vezi, so se strinjali vsi naši sogovorniki. V pobratenju je doslej sodelovalo že več kot 100 družin iz šentjurske občine, naslednje leto potujejo v Francijo, Šentjurčani pa bodo gostitelji bodo spet čez dve leti.

Pomembno vključevanje mladih
Vsako leto se med seboj srečujejo tudi mladi iz vseh treh pobratenih krajev, ki en teden ustvarjajo v skupnih delavnicah. Pobudo za vključitev mladih in tovrstno obliko sodelovanja je pred desetimi leti dal prav šentjurski Mladinski center, ki je bil tudi prvi organizator ustvarjalnih delavnic. Tema letošnjega ustvarjanja mladih je bila MOSTOVI - povezovanje, druženje in prijateljstvo. Organizatorji vseh treh pobratenih občin so prepričani, da je ravno aktivna udeležba mladih v pobratenju zagotovilo, da bodo mostove prijateljstva gradili v prihodnje.Več o letošnjem jubilejnem srečanju v Neu Anspachu in pomenu pobratenja z nekdanjo veleposlanico v Parizu Magdaleno Tovornik in nekaterimi predstavniki organizatorjev in udeleženci tripartitnega srečanja v spodnjih posnetkih. (GKR, foto: Robert Gajšek in Radio Štajerski val)

Datoteke

POBRATENJE ŠENTJUR - NEU ANSPACH - ST. FLORENT SUR CHER - MAGDALENA TOVORNIK 1 DEL

Pobratenje Šentjur - Neu Anspach - St. Florent sur Cher - Magdalena Tovornik 2 del

Mladi v pobratenju Šentjur - Neu Anspach - St. Florent sur Cher

Jože Palčnik - Občina Šentjur - O pomenu pobratenja.mp3

Suzanna Knaus, predsednica francoskega organizacijskega odbora vabi v St. Florent.mp3