julij 6, 2015

Pod vodo smo vsi enaki

Mestno kopališče v Slovenskih Konjicah bo v petek gostilo tradicionalno mednarodno akcijo Dan brez vozička. Prireditev si prizadeva premoščati predsodke o posameznikih z invalidnostjo.

Se boste pridružili 12. Dnevu brez vozička?

Letos že dvanajstič
Kot kaže jim uspeva, saj so na konjiškem bazenu ljudje z okvaro hrbtenjače enakopravni ostalim obiskovalcem, za katerimi se že vrsto let nihče več ne ozira. Čeprav jih je usoda posedla na invalidski voziček, se potapljajo skoraj brez omejitev, od drugih potapljačev jih loči le to, da potrebujejo pomočnika za prenašanje potapljaške opreme. Mednarodno akcijo Dan brez vozička že dvanajsto leto zapored organizirata Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske ter Plavalni klub Slovenske Konjice ob podpori občine Slovenske Konjice in Zveze paraplegikov Slovenije. Tudi letošnja glavna tema petkovega celodnevnega druženja bodo potapljanje in druge vodne dejavnosti. Vsako leto doslej so izkušeni potapljači z okvaro hrbtenjače z invalidskega vozička v podvodni svet popeljali svoje kolege na predstavitveni potop. Morda se kdo opogumi tudi letos.

Nagrajenci občine Slovenske Konjice
Dan bo zanimiv tudi za ljubitelje fotografije. Predvsem podvodne fotografije. Tistim, ki jim potapljanje ni blizu, omogoča spoznavanje raznolikega sveta pod vodno gladino. Tako bodo obiskovalci prireditve lahko med drugim preskusili ohišja svetovno znanega proizvajalca Seacam, lahko bodo fotografirali pod vodo. Sicer pa organizatorji pričakujejo goste iz širše jadranske regije, s katerimi bodo izmenjali izkušnje. Za gibalno ovirane in njihove spremljevalce bo ta dan vstop na bazen brezplačen, poskrbljeno bo tudi za okrepčilo. Spomnimo, da je Plavalni klub Slovenske Konjice pred dnevi za tovrstna dragocena prizadevanja prejel posebno nagrado konjiške občine. (BF)

 

Galerija slik