junij 17, 2016

Poletna muzejska noč v Rogatcu

Na Dvorcu Strmol v Rogatcu bo v soboto Poletna muzejska noč, pod pomenljivim nazivom Kje je moj dom? Skozi arhitekturo, pravljice, glasbo in ples bodo predstavili dragocene zgodbe, ki sta jih v preteklosti zapisovala narava in kultura tamkajšnji prebivalcev.

Utrinek z lanskoletne Poletne muzejske noči.

Razstava tradicionalne arhitekture
Poletna muzejska noč je le eden izmed dogodkov v okviru celoletnega jubilejnega programa ob 200-letnici Šmitove hiše, osrednje stavbe Muzeja na prostem Rogatec. Na temo doma in ljudskega stavbarstva bodo odprli razstavo Muzeja »Staro selo« Kumrovec Tradicionalna arhitektura Hrvaškega Zagorja. Razstava odseva tudi arhitekturo Obsotelja, saj so si domove na obeh straneh mejne reke Sotle nekoč gradili iz istih materialov. Tudi program ob odprtju bo ubran na to temo – Kje je moj dom.  Urška in Irena Roškar bosta predstavili lirično glasbeno pravljico, ki so jo ustvarili na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Folkloristi in pravljičarke
Na grajskem dvorišču bo sledilo srečanje folklornih skupin z območja ob slovensko – hrvaški meji. Zaplesale bodo skupine iz Pregrade, Kumrovca, Ptuja, Stoperc, Kozjega in Rogatca. Njihove plese bodo z lokalnimi ljudskimi pripovedkami in legendami povezovale pripovedovalke pravljic za odrasle z Univerze za tretje življenjsko obdobje Šmarje pri Jelšah, Metka Kordič, Gusta Grobin in Majda Prevoršek. Ta večer bodo vse do 20-ih brezplačno na ogled tudi vse ostale razstave na dvorcu Strmol, po javnem vodstvu pa bo obiskovalce popeljal kostumiran vodnik Jožef II. (SP)

Galerija slik