avgust 9, 2017

Policisti svetujejo: Previdno za volanom!

Ceste v celjski in koroški regiji so letos vzele že 13 življenj. Najpogostejši vzroki za nesreče so še vedno neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, izsiljevanje prednosti in nepravilno prehitevanje. Problematičen je še vedno alkohol za volanom.

Pogosto so žrtve prometnih nesreč najranljivejši udeleženci v prometu, pešci, kolesarji in motoristi. (Fotografija je simbolična.)

Na levo zaradi pogleda na telefon, radio ali na zadnji sedež
Zadnja smrtna žrtev na cestah celjske policijske uprave je 27-letnica, ki je življenje izgubila v ponedeljkovi nesreči na cesti Celje–Laško. Vanjo je čelno trčila 48-letna voznica, ki je iz neznanega razloga zapeljala na levo, na nasprotni vozni pas. To je že druga letošnja smrtna žrtev na tej cesti, ki se je zgodila, ker je vozilo nenadoma zapeljalo v levo. Pred nekaj meseci je v podobni nesreči umrl 5-mesečni dojenček. Razlogi, da vozniki nenadoma zavijejo na nasprotni vozni pas, so pogosto banalni, večkrat pa gre tudi za hujše kršitve cestnoprometnih predpisov, pravi komandir na Policijski upravi Celje, Edi Baumkirher: „Dovolj je pogled na desno, recimo, če pogledamo otroka na zadnjem sedežu, tudi pogled na radijski sprejemnik ali navigacijo. Da pa ne govorimo o še bolj nevarnem početju, kot je tefoniranje med vožnjo ali celo pisanje sporočil. Opažamo, da so to najpogostejši razlogi, ki privedejo do tovrstnih nesreč.“

Še vedno preveč alkohola za volanom
Med najpogostejši razlogi za prometne nesreče so neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, izsiljevanje prednosti in nepravilno prehitevanje. Zaskrbljujoča pa ostaja prisotnost alkohola za volanom. „Kar štiri letošnje smrtne prometne nesreče so se zgodile zaradi alkoholiziranosti povzročitelja. To je ogromen delež, s tem, da za ponedeljkovo nesrečo podatkov še nimamo,“ pravi Baumkirher. Celjski in laški policisti danes na cesti Celje-Laško izvajajo poostren nadzor, ki so ga načrtovali že pred ponedeljkovo tragedijo. Prisoten je tudi policijski helikopter. Vse udeležence v prometu ob tem znova pozivajo k previdnosti in doslednemu upoštevanju cestno-prometnih predpisov, predvsem pa k uporabi varnostnih pasov. Vse preveč smrtnih nesreč se, kot zaznavajo policisti, zgodi, ker jih ljudje ne uporabljajo.

Povzročitelji pogosto starejši od 65 let
Policisti celjske policijske uprave zadnja leta pri obravnavi prometnih nesreč beležijo tudi poseben trend. Pogosto so v najhujših prometnih nesrečah udeleženi starejši vozniki, nad 65 let. „Delež starejših v prometnih nesrečah je med eno tretjino pa do polovice. Opažamo starostnike, ki so psihofizično popolnoma nesposobni za udeležbo v cestnem prometu. Starostnike zato pozivamo, naj premislijo, ali so še sposobni za vožnjo in ravnanje v različnih nepredvidljivih okoliščinah na cesti. Njihove svojce, znance ali prijatelje pa, da jim pomagajo,“ pravi Baumkirher. O nesrečah in razlogih zanje komandirju Ediju Baumkirherju prisluhnite v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

KOMANDIR EDI BAUMKIRHER O NESREČAH IN RAZLOGIH ZANJE