oktober 23, 2016

Poskrbimo za zaščito pred gripo!

V jesenskih in zimskih mesecih lahko znova pričakujemo obolevanja za gripo. Pred to nalezljivo boleznijo se lahko zaščitimo z ustrezno higieno, predvsem pa s cepljenjem, ki je še posebej priporočljivo za najbolj ogrožene skupine prebivalstva.

Umivanje rok obvaruje pred mikrobi, glavnimi povzročitelji prehlada in virusov gripe.

Skrbna higiena
Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje za gripo vsako leto zboli okoli 10 odstotkov prebivalcev. Da se izognemo tej nalezljivi virusni bolezni, je priporočljivo upoštevati tri preprosta pravila: temeljito in pogosto si umivamo roke, pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oz. kašljamo v rokav, če zbolimo, ostanimo doma. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je cepljenje.

Cepljenje najboljša obramba
Cepljenje ščiti ne samo pred boleznijo, ampak tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Nacionalni inštitut za javno zdravje cepljenje svetuje zlasti ogroženim skupinam prebivalstva. To so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstveni in drugi delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepiti se je treba pred pojavom gripe, najbolje novembra ali decembra. Za kronične bolnike in starejše od 65 let stane cepljenje 7 evrov, za vse ostale pa 12 evrov. (SP)