januar 17, 2018

Pozor: novosti pri zdravstvenih napotnicah!

Če imate doma zdravstveno napotnico, izdano pred 7. januarjem, jo lahko izvajalcu oddate le še do te nedelje. Kasneje ne bo več veljavna, saj začne v ponedeljek veljati nov pravilnik o naročanju in najdaljših dopustnih čakalnih dobah. Prinaša še nekaj ostalih pomembnih novosti.

Odslej bo treba biti pozoren, da napotnico izvajalcu oddamo pravi čas ... (Foto: Diagnostični center Bled)

Kratek čas za oddajo napotnice
Pravilnik začne veljati 21. januarja, zato je do takrat treba oddati vse napotnice in delovne naloge stopnje nujnosti hitro ali redno, ki ste jih dobili pred letošnjim 7. januarjem. Kasneje namreč ne bodo več veljavne in boste potrebovali novo napotnico. Pravilnik ob tem pospešuje in omejuje roke naročanja na preglede in posege. „Pacienti naj skrbno spremljajo datum napotnic, ker je napotnica z oznako HITRO in REDNO veljavna 14 dni. Opozarjam tudi, da za stopnjo nujnosti NUJNO po 21. januarju velja rok za predložitev naslednji dan. Napotnica je torej veljavna 24 ur," opozarja državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu dr. Ana Medved.

Nova kategorija napotnice
Novi pravilnik uvaja tudi novo kategorijo med čakalnimi dobami z oznako ZELO HITRO. Od izdaje napotnice imate največ 5 dni časa, da jo dostavite izvajalcu, na pregled oz. poseg pa vas mora naročiti v roku 14 dni. Izvajalci zdravstvenih storitev vas morajo sicer za vse kategorije napotnic po novem na čakalni seznam na prvi prost termin uvrstiti najkasneje pet dni zatem, ko prejmejo vašo napotnico.

Stroga pravila pri odpovedovanju terminov
Opozoriti velja še na eno pomembno novost. Termin za pregled ali poseg boste lahko enkrat odpovedali, a to morate storiti najkasneje 10 dni prej. V nasprotnem primeru vaša napotnica ne bo več veljavna, ob tem vas bodo na isti čakalni seznam znova lahko uvrstili šele čez tri mesece. Pravilnik pri odpovedi termina sicer dopušča tudi izjemo, brez sankcij ga boste lahko odpovedali v primeru nepričakovane bolezni ali poškodbe sebe ali ožjega družinskega člana ter v primeru smrti ožjega družinskega člana.

Prečistili bodo sezname
Na ministrstvu si obetajo, da bodo z novim pravilnikom uspeli skrajšati čakalne dobe. Prečistili bodo namreč sezname. Izvajalci namreč ob tem poudarjajo, da je trenutno na njih tudi veliko pacientov, ki za poseg, na katerega čakajo, zaradi drugih zdravstvenih težav niso sposobni. Te bodo zdaj črtali. A tega seveda ne bo mogoče storiti iz danes na jutri, učinki novih pravil bodo tako vidni šele čez nekaj mesecev. Še podrobneje o novostih preberite TUKAJ. (AD)