september 23, 2015

Praznično leto za celjske gasilce

To leto je za celjske gasilce praznično. Gasilska zveza Celje in Poklicna gasilska enota Celje namreč praznujeta 60-letnico delovanja. Jubileja bosta s tridnevnim dogajanjem obeležili skupaj.

Gasilska zveza Celje letos praznuje 60-letnico, prvo gasilsko društvo pa je v Celju nastalo pred 140 leti. (Foto: GZ Celje)

Poslanstvo se ni spremenilo
Gasilska zveza Celje združuje 14 prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo na območju občin Celje in Štore. Ima več kot 2.000 članov, od najmlajših pionirjev do veteranov, od tega je 1.200 operativnih gasilcev. Vsa društva po svojih zmožnostih skrbijo za dobro opremljenost in ustrezno usposobljenost svojih članov. Če so nekoč gasilce večinoma zaposlovali požari, danes ni več tako. „Nekoč so nas poleg požarov večinoma zaposlovale poplave, danes je drugače. Obseg naših aktivnosti se je razširil, pomagamo pri prometnih nesrečah, tudi pri aktualni begunski krizi,“ pravi predsednik Gasilske zveze Celje Vinko Sentočnik. Kljub družbenim in zakonskim spremembah skozi leta je gasilstvo ohranilo svoje temeljno poslanstvo. „Osnovna dejavnost in zavest gasilcev se nista spremenili. Naša naloga je pomagati ljudem, ne glede na kraj, vpletene osebe ali druge okoliščine,“ poudarja Sentočnik.

Tridnevno gasilsko praznovanje
Gasilska zveza Celje bo jubilej obeležila skupaj s Poklicno gasilsko enoto Celje, ki letos prav tako praznuje 60-letnico delovanja. Pripravili sta več dogodkov, ki jih bodo razporedili čez tri dni. V četrtek bo v Osrednji knjižnici Celje predstavitev monografije o delovanju Gasilske zveze Celje, na ogled bo tudi film o delu celjskih poklicnih gasilcev. V petek bo slovesno v celjskem Narodnem domu, kjer pripravljajo slavnostno akademijo. Sobotno dopoldne bodo gasilci izkoristili za prikaz praktične gasilske vaje v središču mesta, zvečer pa v Kulturnem domu v Šorah pripravljajo še slovesnost s podelitvijo spominskih odlikovanj prostovoljnim in poklicnim gasilcem. (NS)