oktober 3, 2017

Praznik kozjanskega jabolka letos skoraj brez jabolk

V Kozjanskem parku bo ta konec tedna s sejmom regionalnih produktov vrhunec dogajanja ob letošnjem Prazniku kozjanskega jabolka. Zaradi ene najslabših letin doslej bo letos na stojnicah komaj kaj jabolk, se pa obeta bogat izobraževalni, kulturni in družabni utrip.

Praznik kozjanskega jabolka se je začel s pohodom po kozjanskih sadovnjakih, udeležilo se ga je okoli 150 pohodnikov.

Po jabolka čimprej!
18. Praznik kozjanskega jabolka v soboto in nedeljo prinaša bogat sejem na trgu v Podsredi, na njem bodo razstavljavci obiskovalcem ponudili lokalne pridelke, žal pa bo med njimi bore malo jabolk. „Praznik bo letos skoraj brez jabolk oziroma jih bo tako malo, da bodo v prvih nekaj urah v soboto vse pošle. Že v lanskem letu je bila letina slaba, letos pa je še slabša," pravi Valerija Slemenšek iz Kozjanskega parka in dodaja, da je pridelek poleg zmrzali najbolj prizadela huda suša. Se pa bo v parku v celem tednu že po tradiciji zvrstilo kar nekaj zanimivih izobraževalnih, kulturnih in družabnih dogodkov. Praznik so v nedeljo začeli s pohodom po kozjanskih sadovnjakih, torek je dan za arhitekturno delavnico Hiša v parku, v sredo bosta razstava in delavnica na gradu Podsreda s Hermanom Lisjakom, četrtek prinaša že peti Aškerčev večer, ki je tokrat posvečen Svetlani Makarovič, v petek pa bo odprtje razstave Stare sorte jabolk, ki jo letos spremlja razstava Metulji Kozjanskega.

Carjevič in štrul mojster
Vrhunec Kozjanskega jabolka pa bo v soboto in nedeljo s sejmom regionalnih produktov in raznolikim spremljevalnim programom. Sejemsko dogajanje bo v soboto odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.“Tudi letos imamo preko 140 stojnic, več kot 170 razstavljalcev, več kot 200 nastopajočih, pekli bomo štrudl za naziv štrudl mojstra ali štrudl mojstrice, najbolj skrbnemu lastniku travniškega sadovnjaka bomo podelili naziv carjevič, odprli bomo razstavo starih sort jabolk, tekmovali v najdaljšem olupu, prav tako vabimo na rekreacijski tek in družabno kolesarjenje Z jabko na kolo,“ razlaga Slemenškova in poudarja, da bo sejem v vseh pogledih zelo živ. Celoten program prireditve najdete TUKAJ, radijci Štajerskega vala pa vas v Podsredo še posebej vabimo v soboto, kjer bomo tudi mi imeli svojo stojnico. (SP)

Galerija slik

Datoteke

Adrijan Černelč o razstavi jabolk

Dušan Klenovšek o razstavi metuljev