december 26, 2016

Praznujemo samostojnost in enotnost

Današnji dan pred 26. leti je dokazal izjemno povezanost in odločnost slovenskega naroda, da zaživi v samostojni državi. 26. decembra 1990 so bili razglašeni izidi plebiscita. Ob izjemni volilni udeležbi (dobrih 93 odstotkov) je za samostojno državo glasovalo 95 odstotkov vseh, ki so šli na volišča.

Najprej se je praznik imenoval dan samostojnosti, leta 2005 pa ga je državni zbor preimenoval v dan samostojnosti in enotnosti.

JLA kljubovala osamosvojitvi
Na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti. Osamosvojitev Slovenije od Jugoslavije je skušala s silo zatreti Jugoslovanska ljudska armada, v bran novoustanovljeni državi pa so se postavile slovenske oborožene sile - Teritorialna obramba in slovenska policija. Spopadi so se začeli 27. junija.

Neomajnost naroda, vojske in policije
Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na naših tleh pa blokirali v vojašnicah. Spopadi so končali 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice. Na začetku julija 1991 so se po posredovanju Evropske skupnosti na Brionih začela pogajanja med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t. i. brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina. Z njo je Slovenija sicer uradno za tri mesece zamrznila osamosvajanje, dejansko pa je le še pospešila njegovo izvajanje. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 15. januarja 1992 je slovensko državo priznala večina članic Evropske skupnosti, 22. maja 1992 pa je postala tudi 176. članica OZN-a. Nas pa je zanimalo, kaj menite o povezanosti naroda dandanes, pa tudi ali ste ponosni, da ste Slovenec(ka)? Nekaj vaših mnenj smo ujeli na ulici - prisluhnite jim v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

SMO KOT NAROD POVEZANI

STE PONOSNI, DA STE SLOVENEC