september 5, 2017

Pred vrati polstoletni MOS v Celju

Natanko en teden je do odprtja jubilejnega, 50. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju. Organizatorji pričakujejo nekaj manj kot 1.500 razstavljavcev iz 30 držav. Precej več kot minula leta jih bo tokrat s Hrvaške, ki je prvič v zgodovini sejma država partnerica.

Polstoletno MOS-ova zgodovino si lahko ogledate v celjskem mestnem središču. Fotografije, ki jih je zbral in s tekstom opremil Zgodovinski arhiv Celje, so na ogled pred Mestnim kinom Metropol.

Preglednejša in bogatejša vsebina
Letos mineva pet desetletij od prvega obrtno-podjetniškega srečanja, ki je v tem času prerasel v pomemben gospodarski dogodek v širši regiji. Prvič so se obrtniki in podjetniki organizirano srečali leta 1948 na Dobrni in se dogovorili, da bodo njihova srečanja postala tradicionalna. Danes predstavljajo pomemben prostor za predstavitve, sklepanje poslov in poglabljanje podjetniških vezi. V družbi Celjski sejem so ob letošnji 50-letnici poskrbeli za obogatitev in segmentacijo vsebine. Sejem so razdelili na pet ključnih področij, in sicer: gradnjo in obnovo doma; področje kampiranja, turizma in prehrane, opreme in materialov za obrtništvo in industrijo; poslovne storitve in priložnosti v tujini; široko potrošnjo. Sejem ima tudi prvo državo partnerico v zgodovini, Hrvaško, ki na ta način odpira nove priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja. Podjetniki, obrtniki in ostali zainteresirani se bodo lahko od torka do nedelje udeležili več kot 100 strokovnih dogodkov, srečanj, predavanj in okroglih miz.

Ob abrahamu razstava
50. MOS je ob jubileju že dobil svojo poštno znamko, njegova bogata zgodovina pa je odslej predstavljena tudi na razstavi, ki jo je v sodelovanju s Celjskim sejmom pripravil Zgodovinski arhiv Celje. Razvoj sejemske dejavnosti od začetka pa do danes je prikazan na fotografskih panojih, ki krasijo Stanetovo ulico pri Kinu Metropol.

Zanimivo dogajanje za vse obiskovalce
Organizatorji so poskrbeli, da MOS ne bo zanimiv le za podjetnike in obrtnike, temveč za vse obiskovalce. Znova jim bo na zunanjih površinah na voljo adrenalinski park, otroci bodo lahko uživali na napihljivih igralih. Mladi, ki se šele odločajo za poklicno pot, pa bodo na Ulici obrti znova lahko spoznavali zanimive poklice. Na MOS-u se bo mogoče popeljati tudi z legendarnimi kolesi Pony, ki se znova vračajo na ceste.

Za vas imamo vstopnice
Sejem MOS vrata odpira v torek, 12. septembra. Na ta dan ga lahko obiščete za simbolično ceno 2 evra, sicer boste odrasli za vstopnico odšteli 8 evrov. 50 vstopnic ob jubilejne, 50. sejmu, imamo tudi mi, prijavite se TUKAJ. (NS)