april 15, 2017

Velikonočna dekoracija pomemben del praznikov

Velika noč je praznik, ko se za mizo zbere vsa družina. Druženje je še toliko prijetnejše, če je ta lepo okrašena. Kako poskrbeti za velikonočno dekoracijo, smo govorili v tokratni oddaji Za dom in vrt. Naš gost je bil vodja vrtnarstva na PUP Velenje Simon Ogrizek.

Velikonočno gnezdo s pirhi je odlična dekoracija.

Najprimernejše pastelne barve
Predvsem jedilnica in kuhinja sta tisti, kjer je ob velikonočnih praznikih še posebej živahno, za še boljše počutje ju malce okrasite. "Na voljo imate cel kup možnosti, kako polepšati dom in v njem pričarati praznično razpoloženje. Velikonočne okraske lahko kupite preko spleta ali pa jih izdelate kar sami," pravi Simon Ogrizek. Priporoča, da izberete pastelne barve, kot so rumena, roza, morda, bela in zelena, ter se raje izognite uporabi jesenskih barv, denimo ognjeni rdeči in oranžni. Na mizo ali drugam v jedilnico po nasvetu Ogrizka postavite sobne rastline ali šopke sezonskega cvetja in zelenja, ki jih lahko umestite tudi v druge predele doma. Kupite lahko na primer posodo za sol in poper v obliki zajčka ali pa okrasno vazo z velikonočnim motivom. Iz drobnih lesenih vejic ali slame zlahka spletite ptičje gnezdo, v katerega položite pisane pirhe. Gnezdo obložite z mahom.

Velikonočno čiščenje 
Obdobje pred Veliko nočjo marsikdo izkoristi tudi za spomladansko čiščenje, ki mu lahko sledijo tudi drobne dekorativne spremembe. Zamenjamo na primer blazine in dekor, izberemo svetlejše barve, dopolnimo zbirko lončnic ... Prijetno je tudi, ko lahko zaradi toplejših dni večkrat na dan odpremo okna in vrata. "Za tiste drobne velikonočne poudarke lahko poskrbimo z dodatki, ki niso nujno dragi, dajo pa našemu domu poseben pomladni pečat," dodaja Ogrizek. Še podrobneje mu prisluhnite v posnetku oddaje Za dom in vrt, s Simonom Ogrizkom se je pogovarjala Katja Žolgar.