februar 11, 2017

Rože so darilo, ki vedno navduši

Ta vikend je že povsem v znamenju Valentinovega. O prazniku zaljubljencev in še ostali simboliki svetega Valentina smo tokrat spregovorili v oddaji Za dom in vrt. V stilu oddaje seveda priporočamo, da svoji dragi ali dragemu podarite šopek.

Kdo je tvoj Valentin?

Znanilec pomladi 
Valentinovo je komercialni praznik na 14. februar, ki smo ga skupaj z nočjo čarovnic zelo uspešno uvozili iz ZDA. Tako imenovani dan zaljubljencev se je v zadnjem desetletju ali morda celo malo več močno zakoreninil tudi v navade naše družbe. "Prvotno je bil v Sloveniji sveti Valentin znanilec pomladi, oznanjal je začetek prvih del na vrtu in v vinogradu," pravi vodja vrtnarstva na PUP Velenje Simon Ogrizek

Legende o svetem valentinu
Sveti Valentin je umrl zato, ker je nasprotoval rimski uredbi, ki je mladeničem prepovedovala poroko pred služenjem vojaške službe. Škof Valentin je poročal mlade krščanske pare, čemur je cesar Avrelij Klavdij Goticus ostro nasprotoval. Valentina je dal prebičati in sežgati. Neka druga legenda, zapisana v angleškem koledarju leta 1797, pa piše, da naj bi se Valentin, ki je bil zaprt zaradi krščanske vere, v ječi zaljubil v slepo hčer paznika. Pisal ji je pesmi in ji vrnil vid, zato je vsa družina prestopila v krščansko vero, Valentina pa so obglavili. Še več zanimivosti o prazniku zaljubljenih pa v spodnjem posnetku. Simon Ogrizek je podal tudi nekaj predlogov za prikupna valentinova darilca.