februar 3, 2017

Predsednik Pahor v Celju spoznaval navidezno resničnost

Dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije na Šolskem centru Celje so gostili predsednika republike Boruta Pahorja. Pokazali so mu, kako vešči so sodobne tehnologije in kako navidezno resničnost uporabljajo v učne namene. Z njim so se pogovarjali tudi o prihodnosti.

Dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije v Celju so pred letom dni posneli celovečerni film z naslovom Vloga za Emo, ki se je vrtel v slovenskih kinematografih. (Foto: Urad predsednika RS)

Pahor gost šolske TV oddaje
Celjski dijaki so s projektom, s katerim so Kristalno dvorano Predsedniške palače pokazali v tehnologiji navidezne resničnosti dokazali, da so izjemno ustvarjalni, kar je pohvalil tudi predsednik Borut Pahor. Dejal je, da ob svojih obiskih visokotehnoloških podjetij in šolskih centrov ugotavlja, da mladi s svojimi zamislimi in inovativnostjo hodijo pred novostmi in jim ne le sledijo: »Spremembe moramo ustvarjati. Želim si, da bi vas tudi profesorji in učitelji spodbujali, da postanete ustvarjalne osebnosti.« Ob tem velja dodati, da je Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije v Celju prva in edina srednja šola v Sloveniji, ki dijake uči za delo s tehnologijo navidezne resničnosti. Dijaki sicer nimajo težav s predstavljanjem povsem vsakdanje resničnosti. Imajo lastno spletno televizijo in pripravljajo televizijske oddaje, gost današnje pa je bil predsednik Pahor. Ogledal si je delo v režiji, radijskem studiu, pri montaži in animaciji.

Prihodnost v luči razvoja osebnosti
Predsednik Borut Pahor se je ob današnjem obisku srečal tudi z ostalimi dijaki Šolskega centra Celje. Z njimi se je pogovarjalo o njihovih ambicijah in željah za prihodnost. Poudaril je, da so zrela in ambiciozna generacija, ki razume, da je znanje vrednota sama po sebi, a da se morajo za uspeh razvijati tudi kot osebnosti. »Ko mlad človek radovedno gleda v svojo poklicno prihodnost, se zaveda, da jo mora postaviti v kontekst razvoja svoje lastne osebnosti,« je pojasnil Pahor. (NS)