marec 6, 2016

Premagovali kilometre in blato

»Proga je bila takšna, kot se za kros spodobi. Težka in predvsem blatna,« je bila prva ocena skoraj 300 tekačev, ki so se na državnem prvenstvu v krosu pomerili v Gorici pri Slivnici. Pridružili so se jim še rekreativni tekači ter ljubitelji nordijske hoje in pozvali k pomenu zdravega življenjskega sloga z veliko gibanja.

Na državnem prvenstvu so se tekači pomerili v različnih starostnih kategorijah.

Nezahtevna proga postala zahtevna
Čast organizacije državnega prvenstva v krosu je dobil Atletski klub Asfalt Kovač Šentjur. Pred dvema letoma je kros pripravil v Šentjurju, tokrat je izbral športni park Grič v Gorici pri Slivnici. Proga krosa – en krog je bil dolg kilometer – sama po sebi ni bila tako zahtevna, saj je bila brez vzponov, a minulo večdnevno deževje jo je dodobra razmočilo in tako poskrbelo za precej blaten kros. A tekačev to ni prav dosti zmotilo. Tekmovalci so tako ali tako vajeni teči v vsakem vremenu in na vsakem terenu, rekreativci – tudi radio Štajerski val je imel svojo ekipo – pa so se po začetni pazljivosti ter poskusu skakanja čez luže in izogibanja največjemu blatu hitro sprijaznili, da bo doma treba športne copate vreči v pralni stroj. Čisti so domov prišli le rekreativci, ki so se odpravili na nordijsko hojo in se namesto po blatni progi podali raje na raziskovanje Gorice in okolice. Vtisom tako tekmovalcev kot rekreativcev prisluhnite na spodnjih povezavah, dodaten dokazni material pa si oglejte v fotogaleriji.

Na stopničkah tudi domačini
Osrednja pozornost je bila seveda namenjena državnemu prvenstvu. Pomerili so se najboljši slovenski tekači v vseh starostnih kategorijah, skupaj se jih je zbralo skoraj 300. Med članicami je na 5.000 metrov slavila Patricija Plazar iz ljubljanskega kluba MASS, za progo je potrebovala le nekaj več koz 22 minut. Moški člani so morali preteči 8.000-metrski kros, zmagal je Rok Puhar iz Atletskega kluba Triglav Kranj s časom nekaj manj kot 29 minut. S krosom so bili zelo zadovoljni tudi v domačem klubu, na zmagovalni oder so stopili večkrat kot pred dvema letoma in tako dosegli zastavljene cilje. Na najvišjo stopničko so stopili Nika Škornik, Matevž Planko in Jan Škrjanc. Drugo mesta sta osvojila Žiga Tovornik in Tjaša Vrtačič, tretjega pa Ambrož Amon. Podrobneje o uspešnih nastopih in prvenstvu v spodnjem pogovoru z Vladimirjem Artnakom, pred naš mikrofon pa smo ujeli tudi oba zmagovalca v članski kategoriji. Točne rezultate in rezultate v vseh ostalih kategorijah si oglejte TUKAJ. (PŽ, AD)

Datoteke

Organizator Vladimir Artnak o krosu in uspehih šentjurskih atletov

Zmagovalka med članicami Patricija Plazar

Zmagovalec med člani Rok Puhar

Anketa med tekmovalci

Anketa med rekreativnimi tekači

Anketa med udeleženci nordijske hoje

Najstarejša na rekreativnem teku Hedvika Bratina