december 26, 2015

Previdno pri uporabi pirotehnike

V času praznikov si bodo mnogi praznično vzdušje popestrili tudi z uporabo pirotehničnih izdelkov. Ker se vsako leto še vedno zgodi preveč nesreč, policisti znova opozarjajo na previdnost.

Pravila o prodaji in uporabi pirotehnike so se letos nekoliko spremenila.

Petarde niso igrača
Od danes pa do 1. januarja je uporaba izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek pok, dovoljena. Ker pa se največ poškodb zgodi ravno pri uporabi petard, policisti tudi med letošnjimi prazniki opozarjajo na previdnost.  Pri starejših je najpogostejši vzrok za poškodbe neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa objestnost. Slovenski policisti letos že osmo leto z akcijo Bodi zvezda, ne meči petard ljudi pozivajo, naj bodo pri uporabi pirotehničnih izdelkov previdni. Akcija se je v tem času izkazala za izjemno dobrodošlo, saj so med lanskimi božično-novoletnimi prazniki zabeležili najnižje število poškodb in prekrškov doslej. Kljub temu je nesreč še vedno preveč, zlasti med mladimi. Na območju Štor se je pred nekaj dnevi pri uporabi petard hudo poškodoval mladoletni deček, njegovo življenje pa se je najverjetneje spremenilo za vedno.

Letos nekoliko drugačna pravila
Pirotehnične izdelke 1. in 2. kategorije (to so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice) lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14 oziroma do 16 let, a le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let. Prodaja in uporaba ognjemetnih izdelkov 2. in 3. kategorije, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Prepovedana pa je tudi lastna izdelava in predelava pirotehničnih izdelkov. Vsaka kršitev omejitev prodaje, posesti in uporabe pirotehničnih izdelkov se lahko kaznuje z globo od 400 do 1.200 evrov. Letos se je zakon o uporabi in prodaji eksplozivov in pirotehničnih izdelkov nekoliko spremenil. Prodaja ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja – in ne 2. januarja, kot je bilo doslej. Uporaba ostalih pirotehničnih izdelkov (rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, zlati dež, tortne fontane, čmrlji) ostaja dovoljena skozi celo leto. O spremenjenih pravilih na spodnji povezavi prisluhnite Mileni Trbulin s celjske policijske uprave. (NS)

Datoteke

MILENA TRBULIN O UPORABI PIROTEHNIKE