oktober 21, 2015

Projekt ROK 4 za promocijo rokodelstva

Ljudska univerza Šentjur je vodilni partner mednarodnega projekta ROK 4 – Moč rokodelstva preteklosti daje znanje sedanjosti in ohranja prihodnost. Z ostalimi partnerji je pred dnevi predstavila izdelke, ki so jih učenci naredili na ustvarjalnih delavnicah.

S projektom ROK 4 širijo tradicijo, pri čemer se mladi učijo in tudi zabavajo. (Foto: LUŠ)

Lončarstvo, kulinarika in pletarstvo
Ljudska univerza Šentjur pri projektu sodeluje z Ljudsko univerzo Kočevje ter s hrvaškima Turističko zajednico općine Štrigova in Turističko zajednico općine Marija Bistrica. Projektni partnerji so se združili z namenom ohranjanja kulturne dediščine. Mlajše generacije želijo poučiti o rokodelstvu, ki je skupno na obeh straneh državne meje, ter o značilnostih posameznih okolij. Izobraževalni program je sestavljen iz treh modulov – lončarstva, skupne kulinarike ter specifične rokodelske obrti, predvsem pletarstvo.

Pestra ponudba na stojnicah
Učenci so v soboto na stojnicah Šentjurčanom predstavili izdelke, ki so jih naredili na temo modulov. Na stojnici Ljudske univerze Šentjur so bili lončeni izdelki, pletene košarice ter poseben kruh, imenovan pršjača. Ob tem so tudi prikazovali pletarstvo in lončarstvo, pri čemer sta sodelovala Štefan Novak in Živa Zupanc Buser. Tudi ostale stojnice so ponujale številne zanimive izdelke. Prireditev je poleg predstavitve rokodelskih obrti služila tudi spoznavanju mladih z obeh strani meje, izmenjavi medsebojnih izkušenj in prijetnemu druženju.

 

Galerija slik