maj 1, 2018

Prvi maj – ko se spominjamo boja za pravice delavcev

Prvi maj je praznik dela. V Sloveniji mu namenjamo kar dva dela prosta dneva. Sicer je prvi maj kot praznik dela uradno priznan v 66 državah, med njimi pa ni ZDA, kjer se je tradicija tega praznika začela.

Prvi maj spremljata tudi tradiciji prižiganja kresov in postavljanja mlaja.

V spomin na boj za pravice delavcev
Prvega maja 1886 je več kot 300.000 delavcev v Združenih državah Amerike, med njimi 40.000 samo v Čikagu, protestno zapustilo svoja delovna mesta. Stavki se je v naslednjih nekaj dneh pridružilo še več delavcev, v nekaj dneh je število stavkajočih v Čikagu naraslo na 100.000. Sledili so shodi in izgredi, na katerih je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez zahtevala več delavskih pravic, zlasti uzakonjen osemurni delavnik. Političnim vrenjem, ki so se začela prvega maja, so sledile demonstracije. 4. maja so dosegle vrelišče, ko je na čikaškem Haymarketskem izgredu umrlo 11 protestnikov in 7 policistov.

V ZDA prvi maj nadomestili s septembrskim ponedeljkom
Zato se na današnji dan spominjamo dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. V spomin na te dogodke na predvečer praznika prižigamo kresove. Še vedno pa se, tudi pri nas, ohranja tradicija zborovanj in shodov, kjer delavci spomnijo na svoje pravice, ki so še vedno pogosto kršene. V naših krajih se bodo številni tako odpravili na Celjsko kočo, kjer shod pripravlja Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Na Šmohorju nad Laškim bo zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Tradicionalni shodi bodo tudi na velenjski Graški Gori, na šentjurski Resevni in na Svetini nad Štorami. Na Boču bodo pripravili prvomajski piknik, pri ribniku Farovec pri Slovenski Bistrici pa bo velika veselica z Modrijani in Dejanom Vunjakom. Tradicija prvega maja je sicer nekoliko drugačna prav tam, kjer se je začela. V ZDA praznik dela zaradi protikomunistične politike v minulem stoletju namreč obeležujejo prvi ponedeljek v septembru, prvi maj pa je pri njih dan prava, ki obeležuje pomen pravnega sistema za družbo.

Je delo še cenjeno?
Prvi maj pa ne ponuja le priložnosti za opozarjanje na kršitve delavskih pravic in položaja delavcev, temveč nudi tudi razmislek o delu kot vrednoti ter o tem, ali delo še cenimo. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v poslanici ob prazniku dela dejala, da se bomo morali v prihodnosti še truditi za socialno, pravno in ekonomsko varnost vseh delavcev, a se v ospredje počasi vrača človeški kapital. V spodnjem posnetku pa je zbranih nekaj misli naših poslušalcev o položaju dela danes. (TMG)

Datoteke

Je delo še cenjeno?