marec 15, 2017

Prvi poljčanski nadzornik ponarejal listine?

Predsednik nadzornega odbora občine Poljčane Bojan Podgornik naj bi ponarejal uradne dokumente. Po navedbah župana Staneta Kovačiča je nameraval razpečatiti knjigo obračunskih izmer in vstaviti dodatne listine. Podgornik to zanika, ogorčeni svetniki zahtevajo njegovo razrešitev.

Župan Stane Kovačič (levo) in predsednik občinskega nadzornega odbora Bojan Podgornik (desno) ne skoparita s kritikami na račun drug drugega. (Foto: B.S.)

Župan Kovačič: "Podgorniku ne zaupam več"
Poljčanski nadzorni odbor (NO) že nekaj časa povzroča sive lase županu in svetnikom. Najprej zato, ker v prvih dveh letih mandata ni naredil ničesar, šele na sinočnji seji občinskega sveta je predsednik NO Bojan Podgornik predstavil prve skromne rezultate dela pri nadzoru porabe javnega denarja. Nepravilnosti ni odkril. Je pa župan Stane Kovačič sinoči svetnikom in javnosti razkril, da naj bi Podgornik ponarejal uradne listine. Dokaz o tem je predstavil novinarjem. "Želel je prerezati zapečateno knjigo obračunskih izmer, vendar mu naša sodelavka na občinski upravi tega ni dopustila. To je vendar kaznivo dejanje, za katerega se gre v zapor! Ne morem verjeti, kaj ta človek počne! Ima se za nekakšnega vrhovnega revizorja, ki si dovoli spreminjati uradno dokumentacijo. Članom nadzornega odbora menda dopoveduje, kako je potrebno najti napake, in to za vsako ceno," je vidno razburjen župan, ki pa Podgornika ne namerava ovaditi. Ga je pa pozval, naj izpraša svojo vest ter ob izgubljenem zaupanju sam odstopi. Zaradi skrhanega zaupanja to zahteva tudi večina poljčanskih svetnikov. Podgorniku je v burni in polemični razpravi v bran stopil le SDS-ov svetnik Tomaž Kokot, ki ga je kot predsednik KVIAZ-a tudi nastavil.

Podgornik: "Delam lahko brez zaupanja drugih"
Bojan Podgornik očitke zanika, številne kritike pa mu ne pridejo do živega: "Odstopiti ne nameravam, saj se ne čutim krivega. Nikomur ne želim škodovati, želim le temeljito nadzirati, kako občina porablja javni denar. Uradni dokumenti so javne listine, do katerih moram imeti kot predsednik nadzornega odbora vedno dostop. Župan sicer pravi, da mi bo to onemogočil, ker mi ne zaupa več. Mislim, da si bo sčasoma premislil. Veste, jaz lahko delam tudi brez zaupanja drugih. Sicer pa razmišljam, da bom nekaj dokumentov poslal Računskemu sodišču in naj oni presojajo, kaj je prav in kaj ne," pravi Podgornik. Nekateri poljčanski svetniki so predlagali, da bi že sinoči glasovali o njegovi razrešitvi, vendar jim to statut ne omogoča. Razrešitev lahko zahtevajo le člani nadzornega odbora. Zdaj so torej na potezi poljčanski nadzorniki. V spodnji izjavi župan Kovačič o tem, po čigavih navodilih naj bi delal Podgornik, v drugi izjavi pa tudi Bojan Podgornik ne skopari z očitki na račun župana. (BF)

Datoteke

STANE KOVAČIČ O PODGORNIKU

BOJAN PODGORNIK O KOVAČIČU