september 1, 2016

Prvi šolski dan izziv tudi za starše

Današnji dan je še posebej vznemirljiv za prvošolčke. Kako doživljajo to pomembno življenjsko prelomnico, pa ni odvisno le od učiteljev in sošolcev, ključno vlogo pri tem odigravajo njihovi starši. Kaj jim svetuje strokovnjak?

Prvošolčki naj bodo sproščeni, nasmejani, vedoželjni in ustvarjalni.

Starši naj bodo otroku varno zavetje
Psihoterapevt Albert Mrgole, med drugim soavtor knjižne uspešnice "Izštekani najstniki in starši, ki štekajo", je prepričan, da je počutje otroka, ki prvič prestopa šolski prag, v veliki meri odraz misli in občutij, ki ob tem prežemajo njegove starše. "Starši naj bodo umirjeni in optimistični, saj s tem v otroku prebujajo občutek varnosti, predvsem pa sproščenosti, prijetne vznemirjenosti, vedoželjnosti in veselja," poudarja Mrgole. "Prvi šolski dan pa je za otroka lahko tudi stiska, zato je pomembno, da mu starša zagotavljata čustveno oporo pri tem doživetju. A po koncu prvega šolskega dne se prizadevanja ne smejo končati. Starši in otroci morajo nenehno graditi odnos na medsebojnem zaupanju. Tako bodo laže kos številnim izzivom, ki jih prinaša šola," še dodaja.

Kaj je prava vzgojna moč?
Po Mrgoletovem mnenju je pomembna "uglašenost" med otrokom in staršem. "To pomeni, da razumemo otrokove razvojne potrebe. Da prepoznavamo njegove talente. Da je naš otrok lahko to, kar dejansko je," nadaljuje svoje razmišljanje, pri čemer izpostavlja tudi pomen starševske avtoritete: "Otroku moramo postaviti jasne meje, ga navajati k odgovornosti in doslednosti pri šolskih in domačih obveznostih. Predvsem pa mu privzgojiti pozitivne življenjske vrednote kot so iskrenost, sočutje, delavnost ..." Opaža, da mnogi starši ne vedo, kaj je prava vzgojna moč. "To ni sila, to ni prisiljevanje, to tudi ni kaznovanje. Prava vzgojna moč je vzgled, ki ga dajemo otroku," še pravi priznan psihoterapevt, sicer oče štirih otrok, ki so danes stari od 20 do 27 let. In kako se spominja izkušenj s svojimi prvošolčki? Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

ALBERT MRGOLE O SVOJI STARŠEVSKI IZKUŠNJI