december 4, 2017

Branko Kumer: Narava je najlepša učilnica

Zgodba »kako zmotivirati mlade« je stara toliko, kot je staro človeštvo, pravi gost tokratnega radijskega srečanja direktor CŠOD - Centra za šolske in obšolske dejavnosti, Ptujčan Branko Kumer.  Vendar meni, da mladi niso danes nič drugačni, kot so bile prejšnje generacije, samo časi so drugi.

Raziskovanje v naravi je najboljša izkušnja, pa naj bo to šola v naravi ali aktivne počitnice v katerem od domov CŠOD.

Mladi se odzivajo, če le znamo prav pristopiti. Velikokrat slišimo, da otroci in mladostniki preveč časa prebijejo za računalniki in drugimi elektronskimi napravami. "Ja, res je, drži, da so veliko pred računalniki, ampak razvoja ne moremo ustaviti. Teh naprav si niso izmislili sami, izdelali in jim jih ponudili smo mi, odrasli. In menim, da je sedaj najpomembnejše, da jih naučimo te naprave tudi koristno uporabljati. Pravijo "mladi ne znajo več uporabaljati kompasa" ... Morda res ne, ampak imajo pa telefone z vgrajenimi kompasi. In peljimo jih v naravo ter jim pokažimo, kako zadeva deluje ..." med drugim pravi Branko Kumer, ki že več desetletij dela z mladimi, najprej kot srednješolski učitelj, nato kot ravnatelj in sedaj kot direktor CŠOD, ki letos praznuje 25 let delovanja. Dodaja še, da je »narava najlepša in najboljša učilnica« in vse kapacitete CŠOD širom po Sloveniji so umeščene v neokrnjeno naravo, na odročne lokacije in tako ponujajo pristen stik z naravo in življenjem v njej. 

Center šolskih in obšolskih dejavnosti - CŠOD ima namestitvene kapacitete kar na 25 lokacijah po vsej Sloveniji, v njih potekajo šole v naravi, različni tabori v organizaciji šol, vrtcev in drugih organizacij, pa tudi programi aktivnih počitnic, na katere otroke prijavijo starši sami. Kje vse se domovi nahajajo in kakšne aktivnosti na posameznih lokacijah ponujajo, preverite tukaj. Če želite izvedeti več, pa prisluhnite posnetku radijskega srečanja z Brankom Kumrom, morda se vam ob pogovoru utrne tudi kakšna zanimiva ideja za aktivne počitnice vašega otroka, mladostnika …

Galerija slik