oktober 24, 2017

Metka Klevišar: Vsako življenje se enkrat konča

Metka Klevišar v radijskem srečanju med drugim govori o odhajanju, o slovesu, ki vedno boli ... Kot zdravnica je Metka Klevišar delala z najtežje obolelimi za rakom. Bila je priča mnogim življenjskim zgodbam, ki se niso vedno srečno končale. Veliko se je pogovarjala z bolniki in njihovimi svojci. 

Kot zdravnica je Metka Klevišar delala z najtežje obolelimi za rakom in bila priča mnogim žalostnim zgodbam. Zato je s sodelavci ustanovila slovenski Hospic. Na fotografiji z Mimico Kidrič.

Na podlagi teh izkušenj je dr. Metka Klevišar s sodelavci ustanovila Slovensko društvo Hospic in doslej napisala že 13 knjig - iz življenja, o življenju in za življenje. V eni od knjig piše, da "če bi ljudje manj mislili na velike zmage ter bolj skrbeli za vsakdanja dogajanja, bi bilo naše življenje lepše". K temu Metka dodaja: "Vse velike stvari se začenjajo konkretno pri nas samih z majhnimi rečmi, z majhnimi koraki ..." Ne samo kot zdravnica, ampak tudi sicer je vedno pomagala in še pomaga ljudem v stiski, v bolečini in žalosti.  Za to svoje plemenito delo je prejela več priznanj in nagrad, bila je tudi Slovenka leta. 
Vendar je življenje preizkušalo tudi njo. Metka Klevišar je že pri 19-ih letih zbolela za multipleks sklerozo, ki pa jo je dolgo časa lahko obvladovala ter normalno živela in delala. Vendar tudi sedaj, ko je že v pokoju in jo je bolezen prikovala na invalidski voziček, vsem, ki se v Domu Sv. Jožefa v Celju, kjer danes živi, k njej zatečejo po nasvet ali pogovor. Metka Klevišar pravi, da moramo vedno razmišljati o tem, kako bo jutri. Tako sta se s prijateljico iz študentskih dni Julko Žagar že pred leti odločili za sobivanje, se preselili najprej v dve manjši stanovanji, nato pa v Dom Sv. Jožefa v Celju in si na tak olajšali življenje na starost. Obe sta polni življenjskega optimizma in še vedno zelo aktivni, v Domu Sv. Jožefa redno organizirata tudi pogovore o življenju in smrti, ki se jih udeležujejo stanovalci doma, pa tudi zunanji obiskovalci. V studiu Štajerskega vala jo je gostila Mimica Kidrič, zanimivemu pogovoru, polnem življenjskih modrosti in resnic za vsak dan, pa lahko v celoti prisluhnete na spodnji povezavi.