november 20, 2017

Feri Lainšček: Živim lepo in počasi

Feri Lainšček je priljubljeni pisatelj, pesnik in scenarist, avtor več kot 100 naslovov literarnih del, od tega 21 romanov. Po šestih so bili doslej posneti celovečerni filmi. Ustvarjanje zanj ni poklic, ampak način življenja.  

Feri Lainšček s svojim prepoznavnim klobukom in Tanja Jurjec v studiu Štajerskega vala

Feri Lainšček s posebno milino pripoveduje o svojem otroštvu, življenje je bilo skromno, a lepo. Rodil se je v vasi Dolenci na Goričkem blizu madžarske meje, ko ga starši nekako niso več pričakovali, sestra je namreč imela takrat  že osemnajst let. Do petega razreda so živeli v hiši iz blata, pokriti s slamo in brez elektrike. Oče in mama sta bila sijajna pripovedovalca zgodb in Feri pravi: "Pisatelj nisem postal zato, ker sem veliko bral, ampak zato, ker sem veliko poslušal."

Otroštvo na cesti 
Oče je bil cestar na makadamskih cestah in ga je že pri štirih letih jemal s seboj na krpanje cest, mama pa je bila sezonska delavka in ga je s svojo izrazito empatijo branila pred patriarhalnimi vzorci. Nanj je prenesla tudi razumevanje do drugačnosti, tako je lahko prijateljeval s Cigani, ki so živeli na obrobju vasi in so jih drugi podili od sebe. V šoli se je prvič srečal s knjigami. Da bi spoznal modrosti sveta, je kmalu prebral vse, kar je bilo v knjižnici. Zanimive so tudi njegove otroške želje in sanje o tem, kaj bo, ko bo velik. Od nekdaj ga je zanimalo vesolje, hotel je postati astronavt in kot otrok je bil prepričan, da pot do vesolja poznajo pilot, zato je hotel postati pilot. Mikalo ga je tudi slikarstvo, a je nazadnje postal novinar. 
Denar za preživetje si je sprva služil kot sodelavec uredništva dnevno-informativnega programa takratnega Radia Ljubljana, v prostem času pa pisal pesmi in roman, ki je v nadaljevanjih izhajal v reviji Teleks, s čimer je za takrat tudi dobro zaslužil.

Za vsem stoji ljubezen
Ljubezen je njegova največja vrednota, najvišje vodilo, glavni navdih za ustvarjanje in kot gonilna sila usodno zaznamuje tudi zgodbe njegovih literarnih likov. Za svoje ustvarjanje je prejel številne nagrade, tudi za popevke in šansone. Njegova besedila slišimo v pesmih Vlada Kreslina, z mlado glasbenico Ditko pa se zadnja tri leta po vsej Sloveniji uspešno predstavljata z glasbeno-literarnimi dogodki, na katerih se prepletata ljubezenska lirika in avtorska glasba. 
Feri, kot pravi, živi počasi in lepo ter v sebi še vedno ohranja otroka. Z življenjsko sopotnico Duško imata sina in hčer, ki sta ju vzgajala z zgledom, po vzoru njegovega očeta. Feri je imeniten, odprt in razmišljujoč sogovornik, ki se te preprosto dotakne. Naj se tudi vas v spodnjem posnetku radijskega srečanja, ki ga je gostila Tanja Jurjec.