april 24, 2017

Zdravnica Ivica Flis Smaka: Vedno sem želela pomagati

Bralke in bralci revije Viva so v že 21. akciji Moj zdravnik največ glasov in s tem naziv Moja zdravnica 2017 dodelili zdravnici fizikalne in regenerativne medicine Ivici Flis Smaka, ki dela v zasebni ordinaciji v Mariboru. Od nekdaj želi pomagati in s pomočjo različnih znanj najti rešitev za bolnikove stiske in težave. 

Moja zdravnica 2017 po izboru bralcev revije Viva je postala zdravnica Ivica Flis Smaka

Ivica Flis Smaka je zaprisežena zdravemu načinu življenja, ohranjanju kakovosti življenja, naravnim pristopom v medicini, akupunkturi in medicini nasploh. Tako je tudi specialistka akupunkture in kitajske tradicionalne medicine (TKM) z licencami za anti-aging, regeneracijo in prehranska dopolnila, je pa tudi mednarodna wellness svetovalka, za kar je pridobila strokovne nazive in licence.
Da bo zdravnica, se je odločila pri 14. letih, ko je zaradi napačnega zdravljena izgubila mamo, dokončno pa jo je za ta poklic navdušil brat Vojko, priznani žilni kirurg v UKC Maribor. Želela je postati travmatologinja, a so takrat izbirali le moške. Že v času študija se je učila masaž in se s tem preživljala. V Zagrebu je opravila podiplomski študij, v Ljubljani še specializacijo, nato pa se je izobraževala tudi na Kitajskem, pa v Bruslju, San Diegu, Dubaju, Londonu in na Floridi.

Vedno na robu in vedno prehitra
Zase Ivica Flis Smaka pravi: »Vedno sem bila nekje na robu in vedno prehitra – večinoma sem bila ožigosana kot črna ovca, ki širi krivo vero.« Odnos do multiterapevtskih pristopov k zdravljenju pa se je z leti pri mnogih spremenil. Meni, da dobrega zdravnika poleg znanja odlikujejo tudi iskrenost, lojalnost, strpnost, potrpežljivost, primerna mera skromnosti, predvsem pa človečnost.
Leta 2006 je v Mariboru odprla zasebno ambulanto s koncesijo, kjer združuje vsa svoja znanja v praksi. Ob vseh številnih dejavnostih pa je Ivica Flis Smaka, kot sama pravi, najraje mama svojemu najstniku Mihi. Več v posnetku radijskega srečanja, v katerem je Ivico Flis Smaka gostila Tanja Jurjec.