september 19, 2016

Ivo Boscarol z letali Pipistrel osvojil svet

V tokratnem radijskem srečanju je Tanja Jurjec gostila enega najprodornejših slovenskih podjetnikov, ustanovitelja in direktorja podjetja Pipistrel iz Ajdovščine, Iva Boscarola. Podjetje Pipistrel je vodilno svetovno podjetje na področju načrtovanja in izdelave lahkih letal.

Ivo Boscarol, gost radijskega srečanja na Štajerskem valu, z gostiteljico Tanjo Jurjec

Boscarol se nikoli ni zadovoljil s povprečnostjo in nikoli ni pristajal na to, da se kaj ne da. Iskal je rešitve, upal si je dlje in više kot drugi. Bil je šestkratni državni prvak v letenju z ultralahkimi letali, je nosilec dveh državnih hitrostnih rekordov in prvi državni prvak v letenju z motornim zmajem. Tudi ko je treba reči »bobu bob«, nikoli ne okleva. Javnost vedno znova preseneča s svojimi sočnimi izjavami, leta 2005 pa je za svojo izjavo prejel tudi Večerov Bob leta. 
»Slovenci lažje oproščamo lopovščino kot pa uspeh, morda tudi zaradi tega, ker imamo nekaj tihotapskega v genih od Martina Krpana naprej. Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!« (Ivo Boscarol)

Ivo Boscarol se je v mladosti ukvarjal z različnimi dejavnostmi in je eden tistih srečnežev, ki so svoj hobi spremenili v posel. V srečanju se med drugim razgovori, kako so s prijatelji iz Italije najprej po delih pripeljali motornega zmaja, med sestavljanjem so ugotovili, kako preprosto je narejen in se odločili narediti svojega. In italijanski kolegi so se kmalu strinajli, da je njihov boljši. Svojo takratno tiskarsko dejavnost je preimenoval v Studio Boscarol, vizualna propaganda, sitotisk - in izdelava motornih zmajev.  Leta 1995 je izdelal svoje prvo letalo in tako postal prvi zasebni izdelovalec letalnih naprav v Jugoslaviji in se preimenoval v Pipistrel.
»Nam zmajarjem so rekli, da smo kot netopirji na nebu in od tod tudi ime Pipistrel, kar pomeni netopir,« Ivo Boscarol razloži izvor imena svojega podjetja. Letala je neprestano dopolnjeval, zanj so se začeli zanimati izjemni piloti, tudi Matevž Lenarčič, ki je leta 2004  z njegovim ultralahkim letalom letel okoli sveta, s čimer je postavil svetovni rekord. Danes letala Pipistrel pozna ves svet.
Ivo Boscarol je izjemen strokovnjak s podjetniško žilico, ki ljubi izzive. V krizah vidi priložnost, da poišče skrite rezerve in razmišlja inovativno. Je pa tudi zanimiv in iskriv sogovornik. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku radijskega srečanja s Tanjo Jurjec, v katerem je spregovoril tudi o preizkušnjah v zasebnem življenju, ki so ga oblikovale in naredile močnejšega.

Galerija slik