november 6, 2017

Nuška Drašček: Na odru preprosto uživam

V tokratnem radijskem srečanju je bila naša gostja temperamentna Nuška Drašček, zmagovalka Slovenske popevke 2017 in ena najboljših slovenskih vokalistk, ki se odlično znajde v različnih glasbenih zvrsteh, zadnja leta pa jo vse pogosteje videvamo na klasičnih odrih. Femme Fatale (2015) se najbolj fatalno počuti prav na odru.

Temperamentna Nuška Drašček velja za eno najbolj vsestranskih slovenskih vokalistk. Letos se je veselila zmage na Slovenski popevki. Na fotografiji z voditeljico Greto Kokot Rajković.

Nuška Drašček je sicer diplomirana politologinja, a je diplomacijo, ki jo je imela v mislih ob odločitvi za študij, kmalu preglasila ljubezen do glasbe, ki je v njej tlela že od nekdaj. Nuška je tako svoje praktične izkušnje iz različnih zborov, med drugim je bila članica Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in Perpetuum Jazzile nadgradila še z akademsko glasbeno izobrazbo. Pred kratkim je na Akademiji za glasbo v Ljubljani s posebno pohvalo (cum laude) zaključila študij solo petja. Za študij se je odločila, ker je želela raziskati svoje glasovne zmožnosti in nadgraditi pevsko tehniko. Ob tem pa je odkrila tudi svoj operni potencial, ki jo je povsem osvojil.
Tako Nuško Drašček čedalje pogosteje srečujemo na opernih odrih, sodeluje z ljubljansko in mariborsko opero, imenitna je v vlogi Carmen in Pepelke, zagotovo pa med projekti na področju klasične glasbe velja omeniti zelo odmevno enomesečno vseevropsko turnejo z Anno Netrebko in orkestrom Slovenske filharmonije, na kateri je kot solistka nastopila v koncertni izvedbi opere Jolanta P. I. Čajkovskega v desetih metropolah, med drugim v Parizu, Berlinu, Dunaju in Pragi ... Z iskricami v očeh pripoveduje o izjemno močni odrski izkušnji: "Neverjetna in nepozabna izkušnja, čeprav je opera Jolanta v bistvu žalostna zgodba, sem celotno turnejo imela usta do ušes ...(smeh) Nastopiti skupaj s tako izjemnimi pevci na največjih evropskih odrih je bila nora, neprecenjiva izkušnja. Še zdaj včasih vse podoživljam, ko gledam fotografije s koncertov ..." 
Sicer se Nuška Drašček odlično znajde v različnih glasbenih zvrsteh - od popa, bluesa in soula ... do muzikala. Trenutno jo lahko gledamo in poslušamo v muzikalu Vesna kot hudo, a dobrodušno gospo Kocjanovo. Je pa letos junija v sodelovanju z dirigentom Simonom Dvoršakom organizirala tudi veliki samostojni koncert z orkestrom Slovenske filharmonije z naslovom "Od opere do muzikala" na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki je bil pri publiki odlično sprejet. V decembru pa Nuška obljublja še predpraznični koncert v Cankarjevem domu z Jacquesom Houdekom (17. december).

Ampak Nuška ni le pevka, je tudi mamica in soproga, ki vedno poskrbi, da pri njih doma diši po dobrem večkrat, ne le ob praznikih … Kuha vse in kuha zdravo, pravi, še vedno pa se v kuhinji najbolj sprosti ob pripravi slaščic ... Je prava gurmanka in vedno konkretna, brez dlake na jeziku. V odgovor na nenehna novinarska vprašanja o kilogramih, je pred leti pristala na fotografiranje golega telesa, po standardih s kakšnim kilogramom preveč, kot sporočilo predvsem mladim dekletom, ki težijo k različnim idealom: "Lepe smo takšne, kot smo. nič ni narobe z našim telesom. Tašni kot smo, smo enim všeč, drugim pač ne. Tako pač je. In ni treba, da smo čisto po jusu, da bi si bili všeč. Biti moraš najprej človek."

Celotnemu radijskemu srečanju s pevko Nuško Drašček, ki jo je gostila Greta Kokot Rajković, lahko prisluhnete v spodnjem posnetku. 

Galerija slik