april 11, 2017

Razpršeni hotel tudi v Dravinjski dolini?

Ste že bivali v razpršenem hotelu? Kar nekaj jih deluje po Evropi, so cenovno ugodnejši in okolju prijaznejši. Že letos naj bi zaživel v sklopu turistične destinacije Rogla - Pohorje, v kateri se povezujejo konjiška, zreška, vitanjska in oplotniška občina. Pobuda je dozorela v Kooperativi Konjice.

Kooperativa Konjice bo projekt razpršenega hotela uresničevala postopoma, začela bo v konjiškem starem mestnem jedru, najprej se bodo pogovorili z lastniki tamkajšnjih prostorov.

Priložnost za novo turistično zgodbo
Koncept razpršenega hotela temelji na povezovanju več manjših ponudnikov nočitvenih kapacitet v lokalnem prostoru - bodisi na vasi ali v mestu. V razpršenem hotelu lahko sodeluje vsak, ki je pripravljen dati v najem bodisi sobo, apartma ali pa kar hišo. Nudenje nočitev v razpršenem hotelu usklajujejo preko skupne recepcije. Zaradi skupnega rezervacijskega sistema in trženja imajo nižaje stroške poslovanja. Zato je bivanje v razpršenem hotelu na voljo po ugodnejših cenah. V socialnem podjetju Kooperativa Konjice so prepričani, da bi razpršeni hotel lahko zaživel v konjiški, zreški, vitanjski in oplotniški občini, saj imajo velike turistične ambicije v skupni turistični destinaciji Rogla - Pohorje, primanjkuje pa jim nočitvenih kapacitet, izjema je občina Zreče. "Prvi pilotni projekt razpršenega hotela v Sloveniji so začeli uresničevati lansko poletje v vasici Padna na Primorskem, dobro jim gre. Verjamem, da imamo tudi v naših krajih izvrstne priložnosti za uresničitev nove turistične zgodbe, ki bo temeljila na trajnostnem turizmu," poudarja strokovna sodelavka v Kooperativi Konjice Jolanda Ivanuša.

Prve nočitve že letos?
Vlada je pobudo za vzpostavitev razpršenega hotela podprla z 20 tisoč evri finančne spodbudne preko javnega razpisa za razvoj socialnega podjetništva. V teh dneh pilotni projekt predstavljajo na javnih delavnicah v vseh štirih občinah. Radi bi, da bi bila v vsaki občini po ena recepcija. Sicer pa morajo najprej zagotoviti ponudnike nočitvenih kapacitet, ki v projektu razpršeni hotel vidijo priložnost in so pripravljeni sodelovati. Kooperativa Konjice bo prostore pomagala opremiti ter skrbela za njihovo vzdrževanje in trženje. Že letos želijo v razpršeni hotel vključiti vsaj 10 ponudnikov in tako gostom oziroma turistom omogočiti prve nočitve. O siceršnjih pozitivnih vplivih razpršenega hotela na življenje v Dravinjski dolini, pa Jolanda Ivanuša v spodnjem posnetku. (BF)

 

Datoteke

JOLANDA IVANUŠA O RAZPRŠENEM HOTELU