maj 11, 2015

Rogaška in Tajfun v polfinalu Lige telemach

Košarkarjem Rogaške in Tajfuna se je uspelo prebiti v polfinale Lige Telemach. Slatinčani so bili na treh tekmah četrtfinala boljši od Grosbasketa, Šentjurski Tajfun je izločil Zlatrorog. Kljub temu so v Laškem zadovoljni s sezono.

Končnica Lige Telemach. Foto: KZS

Tajfun in Zlatorog za polfinale v medsebojnem obračunu

Košarkarji Zlatoroga so v Ligi za prvaka osvojili četrto mesto. V četrtfinalu jim je to prineslo peto uvrščeni Tajfun in prednost domačega terena v seriji na dve zmagi. A Laščani niso izkoristili priložnost, že na prvi tekmi v Treh Lilijah so slavili Šentjurčani. Na povratni tekmi v Šentjurju je Tajfun slavil še drugič in se uvrstil v polfinale, za Laščane pa je tako sezona končana. Kljub temu so v klubu zadovoljni, razlaga trener Predrag Milovič: "Čestitamo sosedom iz Šentjurja, v tej sezoni so bili boljši nasprotnik. Za nas je to vseeno odlična sezona, glede na to, v kakšni postavi smo igrali v zadnjih treh mesecih. Razen Tajfuna so se ostale ekipe okrepile z dodatnimi igralci, mi pa smo ostali brez poškodovanega Gorana Juraka, ki je odličen igralec. Imeli smo prekratko klop in na koncu nam je zmanjkalo moči." V klubu že razmišljajo o naslednji sezoni. Prva naloga bo pripeljati igralce, s katerimi bi lažje nastopali in sledili trendu sodobne košarke.

V Tajfunu še niso rekli zadnje

Šentjurski košarkarji so po mnenju košarkarskih strokovnjakov hit letošnjega prvenstva. V rednem delu so izgubili samo na eni tekmi, v Ligi za prvaka pa je zmanjkalo malo športne sreče za višjo uvrstitev. Kljub temu so strnili vrste in prikazali košarko iz prvega dela prvenstva ter izločili Laščane. Trener Dejan Mihevc je vedel, da bodo tekme s sosedi iz Laškega napete do samega konca: "Mi smo pokazali čvrsto in kolektivno igro, z dobro obrambo in odličnim moštvenim duhom nam je uspelo dobiti to serijo. Čestitam svojim fantom za napredovanje, predvsem pa za odnos, kako se bori za klub in eden za drugega." V lanski sezoni so se Šentjurčani borili za obstanek, zato so bili letošnji klubski cilji uvrstitev na zaključni pokalni turnir in v Ligo za prvaka; torej so jih Šentjurčani z uvrstitvijo v polfinale že presegli. Sedaj jih čaka aktualni državni prvak iz Novega mesta, Krka: "Znotraj ekipe smo si postavili višje cilje in če bi rekel sedaj, da so cilji izpolnjeni, potem ne bi bili pravi športniki. Vsak športnik ima pred sabo nove izzive in sedaj ko smo v polfinalu, imamo nove želje in nove cilje. Tudi na srečanja s Krko se bomo pripravili tako, kot smo se do sedaj na vsaki tekmi."

Rogaška je za napredovanje odigrala tri tekme

Košarkarji Rogaške so v četrtfinalu igrali z Grosbasketom iz Grosupljega. Na prvi tekmi so Slatinčani visoko zmagali in marsikdo je pričakoval, da bo tako tudi na gostovanju. A se je Grosbasket po zaostanku 13 točk v prvi četrtini vrnil in zmagal, tako da je o napredovanju odločala tretja tekma, katero so Slatinčani dobili. Trener Damjan Novakovič je po tekmi razmišljal: "Pozitivni strah vedno prav pride. Ta ekipa igra najboljše pod maksimalnim pritiskom. Ko ni prisitka nismo zbrani." Slatinčani se bodo v polfinalu pomerili s Heliosom iz Domžal, ki je presenetljivo izločil neprepričljivo Olimpijo. To pomeni tudi prednost domačega terena: "Uvrstitev v polfinale bi bil izpolnjen cilj, če se ne bi sedaj pojavil Helios, ki pa ni sicer ni nič slabši od Olimpije. Jaz sanjam, da smo sposobni izločiti tudi Helios in se uvrstiti v finale. Mi bomo naredili vse, da že na prvi tekmi v Rogaški Slatini zmagamo."

Letošnja sezona je pokazala, da se na našem koncu igra odlična košarka. Zlatorog je igral v finalu pokala Spar, Rogaška in Tajfun sta se uvrstila v polfinale Lige Telemach. V obeh klubih si torej upata razmišljati o finalu, zato vabita gledalce, da se tekem udeležijo v čimvečjem številu in jim pomagajo do zgodovinske priložnosti. (MK)

Liga Telemach, polfinale, 1. tekmi,
sreda, 13. maj ob 18:00 Rogaška : Helios Suns
sreda, 13. maj ob 20:00 Krka : Tajfun

Liga Telemach, polfinale, 2. tekmi,
petek, 15. maj ob 18:00 Helios Suns : Rogaška
sobota, 16. maj ob 19:00 Tajfun : Krka

Morebitni tretji tekmi bosta v ponedeljek, 18. maja.