marec 20, 2017

S Hmezadove stolpnice po toboganu?

Žalska občina želi izkoristiti potencial Hmezadove stolpnice v mestu, ki je najvišja stavba v Spodnji Savinjski dolini, v turistične namene. Pred nekaj meseci je objavila natečaj in arhitekte povabila k iskanju arhitekturnih rešitev. Prejela je tri elaborate in izbrala zelo atraktivno idejo. 

Žalska občina upa, da bo nekoč Hmezadova stolpnica, skupaj s Fontano piv Zeleno zlato dopolnjevala turistično ponudbo občine.

Mariborski arhitekti z zmagovalno idejo
Stolpnica Hmezad je bila leta 1964 zgrajena za potrebe skladiščenja in sušenja hmelja. S 54,5 metri je najvišja stavba v Spodnji Savinjski dolini. Del dejavnosti v njej opravljajo še danes, ker pa ji leta niso prizanašala, je potrebna prenove in kozmetičnih popravkov. Žalska občina je skupaj z lastnikom, hmeljarjem Jožetom Časom, pristopila k iskanju idej za prenovo in oživitev te impozantne zgradbe, od koder je čudovit razgled po dolini in hmeljiščih. Občina je pred nekaj meseci objavila natečaj in arhitekte povabila k iskanju arhitekturnih rešitev. Prejela je tri elaborate in izbrala najustreznejšega. Zmagal je projekt mariborskih arhitektov iz biroja Styra Arhitektura. Član ekipe, arhitekt David Mišič, pravi, da bo okoli stavbe vodila zunanja krožna pot do vrha stolpnice: „Gre za projektni predlog, ki vključuje več prostorskih rešitev, s katerimi želimo bivše industrijsko območje revitalizirati. Izkoristiti želimo potencial stolpnice, v kateri je še vedno in bo tudi v bodoče gospodarska dejavnost. Zamislili smo si doživljajsko pot, ki bo vodila okoli stolpnice do vrha, kjer bo gostinska dejavnost s prekrasnim razgledom. Po doživljajski poti se bodo obiskovalci povzpeli peš in se nato, če bodo želeli, nazaj spustili s panoramskim dvigalom. Znotraj doživljajske poti smo predvideli tudi 60-metrski tobogan, po katerem se lahko obiskovalci spustijo nazaj v parter.“ Ob vznožju stolpnice Hmezad je predvidena tudi ureditev „biergartna“, to je urejen zunanji prostor z mizami in klopmi, kjer bodo stregli pivo in lokalne dobrote.

Kdaj nova turistična popestritev?
Idejna zasnova projekta je ocenjena na dva ali tri milijone evrov. Denarja za prenovo pa ne bo zagotovila žalska občina, pravi župan Janko Kos: „Občina bo sodelovala pri iskanju morebitnih vlagateljev, mogoče pri pridobivanju kakšnih dovoljenj, pri ureditvi prometa ali komunalne infrastrukture, to je naloga občine.“ Vlagatelje bo tako moral poiskati lastnik stolpnice, hmeljar Jože Čas, ki se je s pripravo ideje za obnovo strinjal. Kdaj bi nova turistična pridobitev lahko zaživela, ni mogoče napovedati, jo pa bodo lahko uresničevali v več etapah. (NS)

Galerija slik