april 3, 2018

S pomladjo prihajajo tudi nevarni klopi

S pomladjo se prebudijo klopi. Čeprav izjemno majhni, lahko prinesejo veliko težav. Proti klopnemu meningoencefalitisu se je mogoče zavarovati s cepljenjem, v okviru akcije Zdravo v naravo boste zanj odšteli 20 evrov. Tudi v celjskem in mariborskem zdravstvenem domu.

Majhna žival, veliki problemi.

Kdaj cepljenje v Celju in Mariboru?
V akciji Zdravo v naravo so se združili štirje zdravstveni domovi, ki ponujajo ugodnejše cepljenje po enotni ceni za odrasle in otroke, 20 evrov. Akcija bo v Ljubljani, Slovenj Gradcu, Mariboru in Celju. Termini so različni. V Zdravstvenem domu Celje je bil prvi del akcije že marca, drugi termin pa bo to soboto, 7. aprila. „Za cepljenje se v Celju ni treba naročiti, ob tem je na voljo vsem, ne le tistim, ki imajo tu izbranega osebnega zdravnika. Potekalo bo od 8. do 15. ure na Gregorčičevi 5. Odrasle bodo cepili v nekdanji ambulanti nujne medicinske pomoči poleg Reševalne postaje v ZD Celje, otroke pa na Dispanzerju za šolske otroke in mladino,“ sporočajo iz Celja. V Mariboru bo akcija pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, in sicer do 21. aprila, vsako sredo, četrtek in soboto. Ob sredah med 15. in 20. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, prav tako ob četrtkih med 7. in 12. uro, ob sobotah pa bo cepljenje med 8. in 15. uro v 1. nadstropju enote na Vošnjakovi ulici 2-4. V Mariboru se je treba naročiti, po elektronski pošti ambulanta.cepljenje@zd-mb.si ali na telefonski številki 030 226 610.

Cepljenje nujno, če ste veliko v naravi
Zdravstveni strokovnjaki poudarjajo, da je klopni meningoencefalitis izredno nevarna bolezen, gre za virusno okužbo centralnega živčnega sistema, ki lahko ima trajne posledice, v nekaterih primerih je celo smrtna. Kot pravijo, je najboljša preventiva cepljenje. Še posebej ga priporočajo za tiste, ki so veliko v naravi, kot so gobarji, taborniki, tekači, kolesarji, pohodniki, planinci, vrtičkarji … Za celovito zaščito je treba prejeti tri odmerke cepiva, prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Zaščito je treba zatem obnavljati z osvežitvenimi odmerki. Statistika kaže, da za klopnim meningoencefalitisom zboli povprečno 250 Slovencev na leto, kar nas po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije uvršča v sam vrh po obolevnosti. Žrtve okužb so po podatkih strokovnjakov najpogosteje starejši od 45 let, nadpovprečno pojavnost pa zaznavajo tudi pri otrocih, starih med 5 in 14 let. (AD)