oktober 12, 2016

Sedem desetletij celjske vrtnarske šole

Srednja šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje letos praznuje 70-letnico. Na najstarejši vrtnarski šoli v Sloveniji so znanje nabirali mnogi uspešni slovenski vrtnarji in cvetličarji. Skozi leta je doživljala vzpone in padce, danes se lahko pohvali s številnimi dosežki. 

Šolo danes obiskuje 210 dijakov in dijakinj, v visokošolskem programu pa se izobražuje 115 študentov in študentk.

Sedem desetletij sedem dogodkov
Jubilej so na šoli, ki poleg srednješolskega izobraževanja nudi tudi visokošolske programe, začeli praznovati že v začetku leta. Skupaj s slavnostno akademijo se jih je zvrstilo sedem. Med drugim so na sejmu Flora sodelovali pri okrogli mizi o prihodnosti zelenih poklicev, ob prazniku občine Celje so na prireditvah sodelovali s svojimi izdelki, pripravili so še likovna natečaja za osnovne in srednje šole, kjer so mladi ustvarjali na temo letnih časov. Vrhunec dogajanja je bila današnja slavnostna akademija, katere časni pokrovitelj je bil predsednik republike Borut Pahor. Med povabljenimi gosti so bili števili znani slovenski cvetličarji in vrtnarji, nekdanji dijaki, nekateri evropski učitelji vrtnarstva in drugi pomembni gostje. Odprli so tudi priložnostno razstavo cvetličarskih izdelkov, ki so jih ustvarjali tudi njihovi dijaki. Nosi naslov Land Art in prikazuje umetnost aranžmajev v parku.

Šola ni več „runkl fakulteta“
Šola, ki se je nekoč imenovala vrtnarska šola, je nekoč slabšalno veljala za manj vredno. Pogovorno so jo imenovali tudi „runkl fakulteta“. Direktorica in ravnateljica srednje šole Štefanija Kos Zidar ponosno pove, da je z marljivim delom in dvigom kakovosti programov, ki sledijo trendom na vrtnarskem in cvetličarskem področju, zraslo tudi zanimanje med dijaki. Po letu 1996, ko je šolo obiskovalo rekordnih 810 dijakov, so sledila leta padcev pri vpisih. V zadnjih letih vpis znova raste, v tem šolskem letu srednjo šolo obiskuje 210 dijakov, visoko šolo pa 115 šudentov. Šoli še vedno obiskuje največ deklet, a se razmerje iz leta v leto popravlja.

Od danes z lastno poštno znamko
Srednja šola za hortikulturno in vizualne umetnosti je v sodelovanju s Pošto Slovenije prav danes izdala tudi priložnostno poštno znamko. Ob jubileju so izdali tudi zbornik, kjer je zbrana bogata zgodovina prve slovenske vrtnarske šole, dijaki pa so spesnili tudi svojo šolsko himno, ki so jo premierno predstavili na svečani akademiji. (NS)