oktober 13, 2017

Šentjurčani v spomin na skladatelje Ipavce

Jesen v Šentjurju bo tudi v znamenju Ipavčevih kulturnih dnevov. Šentjurčani z njimi že tradicionalno počastijo znamenito rodbino skladateljev Ipavcev. V središču pozornosti bo tako glasba. Prvi dogodek bo sobotni koncert Musica Academica.

Večina dogodkov Ipavčevih kulturnih dnevov bo v kulturnem centru, ki ime nosi prav po znamenitih skladateljih.

Mladi glasbeni virtuozi
Na Musici Academici bo slišati in videti študente glasbe iz občine Šentjur. Na odru Ipavčevega kulturnega centra bo nastopilo 11 glasbenikov, predstavila se bosta tudi dva komponista. „V Šentjurju imamo zadnja leta študente glasbe, ki so izjemno močne, vse bolj prepoznavne in tudi zelo uspešne. Večinoma nastopajo izven svojega kraja ali v tujini, zato smo veseli, da jih lahko vsaj enkrat letno skupaj gostimo na domačem odru. Letošnja Musica Academica bo že tretja,“ pravi vodja šentjurske območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nastija Močnik in obljublja zares pester glasbeni repertoar.

Film, pesem, slike
Ipavčevi kulturni dnevi ta vikend prinašajo še en dogodek. V nedeljo bo prav tako v Ipavčevem kulturnem centru filmski maraton televizijske nadaljevanke Ipavci. Nadaljevanko o znameniti šentjurski rodbini so posneli leta 1977, režiral jo je Fran Žižek, na ogled bo vseh pet delov, v njih boste podrobneje spoznali Franca, Benjamina, Gustava in Josipa Ipavca. Ipavčevi kulturni dnevi do konca oktobra prinašajo še štiri dogodke – koncert kvinteta Musica Esperanza, koncert samospevov Josipa in Benjamina Ipavca v izvedbi pevk in pevcev slovenskih glasbenih šol, odprtje slikarske razstave Dragana Podovca, Iva Brodeja, Martina Čatra in Robija Podpečana ter koncert Ipavčeva zborovska glasba s pevskimi zbori iz Dramelj. (AD)