oktober 17, 2016

Sladko in poučno na Festivalu čebeljih pridelkov

V soboto je Celjski sejem zopet postregel s pestrim festivalskim dogajanjem. Preko 40 ponudnikov se je obiskovalcem predstavilo na drugem Festivalu sladkih dobrot in prazniku štrudlja, pripravili so še novost – Festival čebeljih pridelkov.

Na celjskem sejmišču je bilo najti najrazličnejše sladke dobrote.

Izbrali naj medenjak
Čebelarji so ponujali domači med različnih vrst, obiskovalci so lahko ob tem poskušali številne sladice, narejene iz medu. V okviru festivala je bilo tudi tekmovanje Zlati medenjak, ki ga že tradicionalno prireja Čebelarska zveza Slovenije. Strokovna komisija je medenjake ocenjevala v treh kategorijah: tradicionalni medenjaki, najbolj inovativni medenjaki in medenjaki sodobnega sveta. Laskavi naziv za skupno najboljši medenjak je že tretjič osvojili Dagmar Gojčičova in Sara Vanicka Gojčič.

Brez čebel ni hrane
Čebelarska zveza Slovenije je na festivalu priredila tudi slovensko kosilo iz certificiranih zaščitenih kmetijskih pridelkov, ki ga s proizvajalci organizira pod sloganom Brez čebel ni hrane. S tem poudarja pomembnost lokalno pridelane hrane, ki je poleg višje kakovosti pomembna tudi zaradi dolgoročnega razvoja podeželja. Čebelarji so seveda še enkrat poudarili tudi zadovoljstvo, da jim je uspela pobuda, da 20. maj postane svetovni dan čebel.

Kmalu pršut in vino
Enodnevni festivali postajajo stalnica na celjskem sejmišču. Ponujajo najrazličnejše dobrote, naslednjič si boste lahko brbončice razvajali 19. novembra, ko bo na vrsti drugi festival vina, pršuta in salam. (ŠT)

Galerija slik