november 14, 2016

Sladkorno bolezen ima več kot 100.000 Slovencev

14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Ta med prebivalci Zahodnega sveta narašča. Vse več bolnikov, ki zbolijo za sladkorno boleznijo, je tudi v Sloveniji.

Sladkorni bolezni pravijo tudi tihi ubijalec.

Število diabetikov narašča
V današnjem času in z današnjim načinom življenja je vse pogostejša sladkorna bolezen. Število njenih bolnikov se opazno povečuje tako v Sloveniji kot v svetu. Bolezen je pogostejša tudi zaradi staranja prebivalstva. V petih letih, od leta 2010 do leta 2015, se je v Sloveniji število bolnikov, ki prejemajo zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, povečalo za 15 %, ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Leta 2014 je tako denimo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja prejemalo 104.176 ljudi, lani pa 106.300.

"Sladkorna bolezen na očeh"
Najpogostejši tip sladkorne bolezni je tip 2, v Sloveniji ga ima kar 90 % sladkornih bolnikov. Gre za tip, ki se pojavi zaradi zmanjšanega delovanja inzulina, ki ga telo zavrača, lahko pa se tudi deduje. Sladkorna bolezen ima lahko hude in trajne posledice. V Zahodnem svetu je glavni vzrok slepote, odpovedi delovanje ledvic, amputacije nog in srčno-žilnih bolezni.

Pomembna je preventiva
Sladkorno bolezen lahko prepoznamo po močnem občutku žeje, pogostem uriniranju in hitri izgubi telesne teže. Da jo preprečimo, lahko veliko naredimo sami. Pomembna je zdrava prehrana, prav tako je dobro, da se pogosto gibamo in ohranjamo normalno telesno težo. (TMG)