april 16, 2015

Slovenjebistričanom ni dolgčas

Bera prostočasnih aktivnosti na Slovenjebistriškem je raznolika tudi zaradi Ljudske univerze Slovenska Bistrica. Z raznovrstnimi delavnicami občanom omogoča ustvarjalno in zdravo preživljanje prostih uric. Letos jih je pozvala tudi k razmisleku o prihodnosti.
Med udeleženci je veliko zanimanje za učenje osnov računalništva

Kakšno prihodnost si želite?

Letošnje leto je Evropsko leto za razvoj. Ker je razvoj odvisen od ljudi, so se v Ljudski univerzi Slovenska Bistrica odločili, da ga bodo počastili z objavo natečaja Naša prihodnost. Občane so povprašali, kako doživljajo današnje razmere in kakšne si želijo čez 20 ali 30 let? Kako vidijo sebe v prihodnosti? V kakšni družbi želijo živeti in ustvarjati? Svoje razmišljanje lahko po besedah direktorice Brigite Kruder izrazijo skozi literarno, glasbeno, likovno oziroma fotografsko delo, lahko tudi v obliki stripa. Natečaj bodo zaključili konec aprila. Najbolj izvirne umetniške stvaritve bodo predstavili javnosti.

Priljubljene punčke iz cunj

Sicer pa je v Ljudski univerzi Slovenska Bistrica v pomladnih mesecih živahno. Tudi v popoldanskem času, ko njihove predavalnice zapolni od 150 do 200 občanov. Nekateri pridobivajo višjo stopnjo izobrazbe, drugi obiskujejo osnovno šolo za odrasle, največ pa je tistih, ki se učijo v neformalnih oziroma bolj sproščenih oblikah druženja. Denimo ob učenju joge, plesa, ženske uživajo predvsem v trebušnem plesu. Nekateri pridejo k skupinski telovadbi. V študijskih krožkih se učijo vezenja in osnov računalništva. V torkovih šivalnicah predelujejo stara oblačila v nove uporabne izdelke. V njihovem prostovoljskem centru pa so zelo obiskane delavnice, v katerih udeleženci, prevladujejo ženske, izdelujejo mehke ljubkovalne igrače. Še posebej priljubljene so punčke iz cunj. Pogosto jih podarijo in tako marsikomu polepšajo dan.

Za učenje ni nikoli prepozno

To je eno od osnovnih vodil slovenjebistriške ljudske univerze, kje so te dni najbolj zaposleni s pripravami na tradicionalno vseslovensko prireditev Teden vseživljenjskega učenja. "Teden" bo pri njih trajala kar mesec in pol. Od 15. maja do 30. junija se bo zvrstilo približno 120 brezplačnih dogodkov. Paleta interesnih področij bo po napovedih Kruderjeve tako obsežena, da bo zanimiva za širok krog ljudi. Zato se tudi letos nadejajo dobrega odziva Slovenjebistričanov in okoličanov. O majskih in junijskih aktivnostih ob Tednu vseživljenjskega učenja pa direktorica Brigita Kruder v spodnjem posnetku. (BF)

 

 

Datoteke

BRIGITA KRUDER O VSEŽIVLJENJSKEM UČENJU.mp3