marec 11, 2016

Slovenjebistriška Gea še vedno naprodaj

Tovarna olja Gea še ni našla strateškega partnerja. Največja slovenska oljarica s sto zaposlenimi sicer stabilno posluje, z razmerami v podjetju se je med nedavnim obiskom seznanil minister za kmetijstvo Dejan Židan. Po njegovem bi tudi lokalna skupnost lahko pokazala interes za solastništvo podjetja.

Tako kmetijski minister Dejan Židan kot direktor Igor Hustič želita, da bi Gea čim prej dobila odgovornega lastnika z jasno razvojno vizijo podjetja.

Ministrov predlog
Tovarna olja Gea se ne prodaja prvič. Poskusov je bilo kar nekaj, a so padli v vodo. Na prodaj je dobrih 60 odstotkov družbe, sporazum za prodajo so že konec leta 2014 podpisali KD Kapital, KD Skladi, KD Group in DUTB oziroma slaba banka. Gea obvladuje približno polovico slovenskega trga jedilnih olj, prodaja tudi v tujino, zlasti na Hrvaško, manj na italijanski in nemški trg.  Želijo kupca iz panoge, ki obvladuje tudi surovine. Dogajanje v Gei pozorno spremlja minister za kmetijstvo Dejan Židan, zato se je med vladnim obiskom Podravja ustavil tudi v tem slovenjebistriškem podjetju. "Direktorja sem seznanil, kako bo vlada pomagala pri krepitvi konkurenčnosti živilsko-predelovalnih podjetij, kateri razpisi bodo na voljo in kdaj. Pa tudi lokalna skupnost bi po mojem mnenju lahko razmislila o smiselnosti vstopa v lastniško strukturo Tovarne olja Gea. Gre vendar za podjetje, ki daje kruh mnogim družinam na Slovenjebistriškem in je še kako pomembno, kdo bo njen lastnik"  je poudaril minister.

Posodabljajo proizvodnjo
Proizvodni proces nenehno posodabljajo. Pred kratkim so prenovili proizvodno linijo delikatesnega programa. S tem so po besedah direktorja Igorja Hustiča zagotovili boljšo učinkovitost dela in nadgradili kakovost izdelkov:"Vložili smo dobrega pol milijona evrov, posodobitev smo zaključili v dveh mesecih in tako zagotovili kriterijem Hasap sistema." Spomnimo, da so bile njihove tatarske omake in mejoneze pred kratkim razglašene za Produkt leta. Gre za najvišjo nagrado za zadovoljstvo in inovativnost med slovenskimi potrošniki. Sicer pa Gea prejema priznanja tudi na številnih sejmih, najpogosteje so njihovi proizvodi nagrajeni v Srbiji. Tudi o tem, zakaj je pomembno, da dobi čim prej novega lastnika, pa minister Židan v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

MINISTER ŽIDAN O PRODAJI TOVARNE OLJA GEA