maj 7, 2015

Slovenske Konjice pobratene z Zvezdnim mestom

Občina Slovenske Konjice in Zvezdno mesto, ki se nahaja v predmestju Moskve, bosta sodelovala. Listino o pobratenju sta župana podpisala med nedavnim obiskom konjiške delegacije v Rusiji.  In kaj si Konjičani obetajo od sodelovanja?

Župana Valerij Ivanovič Tokar in Miran Gorinšek verjameta v plodno sodelovanje (foto: Arkady Babich)

Najbolj dragocena izmenjava znanj
Zvezdno mesto je bilo skoraj štiri desetletja rezervirano samo za kozmonavte in člane njihovih družin. Ponaša se z vrhunskim centrom za usposabljanje kozmonavtov. Po razpadu Sovjetske zveze pa so vrata odprli tudi tujcem. Za zajetno plačilo ruske turistične agencije obljubljajo »nepozaben izlet v zibelko sovjetskega vesoljskega programa«. Toda Konjičani so si pot v Zvezdno mesto utrli s kakovostnim delom. In pridobili njihovo zaupanje. Plavalni klub Slovenske Konjice, vodi ga Branko Ravnak, se je tudi v Rusiji dokazal z večletnim uspešnim učenjem plavanja in potapljanja oseb z invalidnostjo. Konjičani so prav tako usposobili dva njihova inštruktorja:" To, kar smo v minulih 13 letih razvili na področju potapljanja invalidov je uporabno za vse. Rusi so to sprejeli s hvaležnostjo. Pridobili smo si njihovo naklonjenost. Oni nam zdaj ponujajo svoje znanje. V Zvezdnem mestu ga je največ v Rusiji. Tam so vesoljski programi, ki so aktivni..., tam so osnovne in srednje šole, univerza," poudarja Ravnak.

Kaj pa turizem oziroma gospodarstvo?
Župan Miran Gorinšek izpostavlja večplastnost sodelovanja. Graditi ga bodo začeli na nivoju osnovnih in srednjih šol ter nadaljevali na področju kulture, športa, turizma oziroma gospodarstva. "Rusija nudi neizčrpne možnosti za gospodarsko sodelovanje. Sicer pa so tovrstna druženja vedno priložnost tudi za spoznavanje drugačnih kultur, ki nas plemenitijo in bogatijo," je prepričan župan. Več v spodnjem posnetku. (BF)

Galerija slik

Datoteke

ŽUPAN GORINŠEK O SODELOVANJU.mp3