oktober 11, 2017

Šmarčan svetovni prvak!

Peter Zidar s Pijovc pri Šmarju pri Jelšah je svetovni prvak v showdownu – namiznem tenisu za slepe in slabovidne. Poleg zlate medalje je domov s Švedske prinesel tudi bron z ekipnega tekmovanja.

Ekipa, ki je osvojila bron, s trenerjem. Peter drži pokal. (Foto: FB Showdown Slovenija)

Kaj je showdown?
Showdown je namizni tenis, prilagojen slepim in slabovidnim. V Sloveniji ga poznamo od začetka 90. let prejšnjega stoletja, medtem ko so ga izumili v ZDA že leta 1960. Igralna površina pri showdownu je vzdolžne ovalne oblike in ob straneh omejena z visoko ogrado, prav tako s sredinsko tablo, pod katero je treba udarjati žogico, ki je trda in šumeča. Igralec, ki ima na očeh povsem zatemnjena očala, da res nič ne vidi, skuša s podolgovatim loparjem nasprotniku zabiti gol.

Naslov po izjemnem finalu
Najuspešnejši na nedavnem svetovnem prvenstvu na Švedskem je bil v moški konkurenci Šmarčan Peter Zidar. »Peter je še enkrat več potrdil svojo psihološko trdnost in odločnost. Čeprav je v finalu izgubljal že 0:2 v nizih, v tretjem pa 3:7. Take tekme v showdownu še nisem videl,« je bil po izjemno napeti finalni borbi in osvojitvi naslova svetovnega prvaka navdušen Petrov trener Gregor Habjan. Za Petra je sicer to drugi naslov svetovnega prvaka, dvakrat se lahko pohvali tudi kot najboljši na stari celini. Na tokratnem svetovnem prvenstvu je osvojil tudi ekipni bron, skupaj z Denisom Repo, Sanjo Kos in Tanjo Oranič. S Petrom Zidarjem se je po izjemnem uspehu pogovarjal Lovro Sadek. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Pogovor s Petrom Zidarjem