januar 15, 2016

Šmarčani s sodelovanjem do defibrilatorja

V Šmarju pri Jelšah so dobili prvi defibrilator, dostopen 24 ur na dan. Namestili so ga na Petrolu, ki je aparat zagotovil skupaj s podjetjem As sistem. Defibrilator je enostaven za uporabo, zato lahko z njim življanja rešujejo tudi laiki.

Predstavniki podjetij Petrol in As sistem ter zdravstvenega doma so takole slovesno namestili defibrilator.

Dostopen neprestano
Avtomatski zunanji defibrilator lahko reši življenje v primeru srčnega zastoja, ko je izjemno pomembno čimprejšnje ukrepanje. Uporabi ga lahko prav vsak, saj naprava sama analizira kardiološko stanje bolnika, ugotovi pripravljenost za električni šok ter pove, kdaj je primeren trenutek za sprožitev defibrilacije. V Šmarju pri Jelšah že imajo defibrilator v stavbi občinske uprave, a je dostopen le med delovnim časom. Imajo ga tudi gasilci v gasilskem domu, uporabljajo pa jih seveda tudi v zdravstvenem domu. Defibrilator, ki so ga danes zjutraj namestili na Petrolu, pa bo prvi v kraju, ki bo javno dostopen neprestano, 24 ur na dan.

As sistem, Petrol in zdravstveni dom
Nakup in namestitev defibrilatorja je plod dobrega sodelovanja več akterjev. Defibrilator je kupilo domače podjetje As sistem in ga podarilo šmarskemu zdravstvenemu domu. Pri iskanju primerne lokalcije za namestitev je prisluhnilo podjetje Petrol, ki je zagotovilo tudi omarico za hranjanje aparata. „Defibrilator smo kupili, ker smo naravnani k pomoči okolju in ker nam ni vseeno za lokalno prebivalstvo. Skratka, želimo neko sinergijo med podjetjem in prebivalci,“ je ob primopredaji dejal direktor podjetja As sistem Aleš Seidl. Poslovodja šmarske bencinske črpalke Slavoljub Prelič je vesel, da je vodstvo Petrola prisluhnilo pobudi za namestitev aparata na črpalki, kjer je velika frekvenca ljudi. On in njegov pomočnik sta že opravila tudi tečaj temeljnih postopkov oživljanja, kot lahko prisluhnete v spodnjem posnetku, ga bodo v prihodnje tudi ostali zaposleni. Defibrilator je sicer enostaven za uporabo, o čemer je Katja Žolgar podrobeneje spregovorila z reševalcem iz šmarskega zdravstvenega doma Petrom Černezlom. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Peter Černezel o defibrilatorju

Slavoljub Prelič o defibrilatorju