oktober 9, 2015

Šmarska knjižnica lepša in varčnejša

V Šmarju pri Jelšah so s slovesnostjo pozdravili končanje energetske obnove knjižnice. Postala je lepša, predvsem pa varčnejša. Za ogrevanje naj bi bilo odslej potrebne okoli 40 odstotkov manj energije.

Na četrtkovi slovesnosti je knjižnica zažarela v različnih barvah.

Nova fasada in stavbno pohištvo
Šmarsko knjižnico so lani nekoliko povečali, s čimer je pridobila novo večnamensko učilnico, dve manjši pisarni in prostor za postavitev gradiv. Zdaj so stavbo še energetsko obnovili. Dobila je novo izolacijsko fasado, izolirali so podstrešje, zamenjali 570 kvadratnih metrov strešne kritine, novih je 30 oken. V knjižnici bo pozimi potrebnega manj denarja za ogrevanje, poleti bo prostore lažje ohlajati, izolacija in nova okna pa zagotavljajo tudi manj hrupa iz okolja. Ob tem je lepši tudi pogled na objekt, del, kjer domuje knjižnica, so poenotili s kulturnim domom.

Evropsko sofinanciranje
Naložba je stala okoli 130 tisoč evrov, Občina Šmarje pri Jelšah je uspela pridobiti sofinanciran je Evropske unije, na razpisu Energetska sanacija javnih stavb. Evropa bo tako prispevala dobrih 70 tisočakov, preostanek bo iz občinskega proračuna. Zamenjavo dveh zunanjih oken, prezračevanje serverja in odvod kondenzata obstoječih klimatskih naprav je zagotovila knjižnica iz sredstev amortizacije. (AD)

Galerija slik