marec 13, 2017

Šmarska občina se bo selila v Šmarski hram

Občina Šmarje pri Jelšah je korak bliže do nove občinske stavbe. Župan Stanislav Šket in direktor podjetja Latis Matej Pezdevšek sta namreč podpisala pogodbo o nakupu novih občinskih prostorov v delu prenovljenega Šmarskega hrama. Latis naj bi objekt v celoti obnovil do konca avgusta 2018.

Šmarski župan Stanislav Šket in direktor podjetja Latis Matej Pezdevšek ob podpisu pogodbe o nakupu prostorov občinske uprave. (Foto: Občina Šmarje)

Za nakup milijon evrov in pol
S selitvijo v nove prostore bo občina zapustila staro stavbo, ki naj bi bila nevarna, saj se del pogreza, hkrati pa bo rešila dolgoletni problem propadajočega Šmarskega hrama. Za nakup dobrih tisoč kvadratnih metrov prostorov v središču Šmarja pri Jelšah bo morala odšteti nekaj čez milijon evrov in pol. Okoli 600 tisočakov je zagotovila v letošnjem proračunu, preostanek bo načrtovala v letu 2018. Kot so sporočili iz občine, bo prvi del kupnine v skladu s pogodbenimi določili poravnan po opravljenih konstrukcijskih gradbenih delih, to je dozidavi objekta, končanju strehe in zaprtju objekta. Izvajalec bo moral po pogodbi dela končati do konca novembra letos, vsa obnovitvena dela na objektu pa naj bi bila zaključena do konca avgusta prihodnje leto.

V hramu poslovni in stanovanjski prostori
Šmarski hram, ki je bil v lasti več kot 20 denacionalizacijskih upravičencev, je podjetje Latis odkupilo konec lanskega leta in tako postalo edini lastnik objekta. Kot je za Štajerski val pojasnil direktor in solastnik Latisa Matej Pezdevšek, je projekt obnove hrama še v fazi pridobivanja dokumentacije, ki bo podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pridobili naj bi ga v juniju, takoj zatem poiskali izvajalca del, dela pa končali leto dni po začetku gradnje. Kot pravi Pezdevšek, imajo v okoli 3 tisoč kvadratnih metrov velikem objektu poleg občine tudi potencialne kupce oziroma najemnike za preostale prostore. V stavbi naj bi bili poleg poslovnih tudi stanovanjski prostori. Kolikšen bo strošek celovite obnove dotrajanega objekta, Pezdevšek ni razkril, tudi zato, ker naj bi bilo pri načrtovani gradnji še precej neznank. (SP)