avgust 10, 2015

Šmarski muzej baroka le odprl vrata

V Šmarju pri Jelšah je vrata odprl muzej baroka. V njem so prostor našli restavrirani originalni kipi iz kapelic Kalvarije svetega Roka. Muzej bodo še nadgradili, zato bo slovesno odprtje predvidoma jeseni.

Kipi iz kapelic so le našli svoje domovanje.

Posebna cena za domačine
Muzej je domovanje našel v nekdanjem gospodarskem objektu šmarskega župnišča, tik pod znamenito šmarsko Kalvarijo. Kipi iz štirinajstih kapelic so dobili osveženo podobo in so osrednja zbirka muzeja, v kapelicah pa so že nekaj časa replike. Muzej bo odprt vsak dan, posebej velik obisk pričakujejo že ta konec tedna, ko bo ob državnem prazniku, Marijinem vnebovzetju, tradicionalno romanje k svetemu Roku. Občinski svet je na zadnji seji med drugim odločil, da bodo imeli domačini pri ogledu muzeja popust – plačali bodo simbolno ceno – en evro. Za ostale je vstopnina štiri evre, popusti pa so tudi za skupine, osnovnošolce, dijake, študente, upokojence …

Rezultat dolgoletnega truda
Občina si je za muzej baroka prizadevala več let. Stavbo je obnovila že leta 2012, zatem se je na več razpisih neuspešno potegovala še za denar za postavitev zbirke. Tako jo je urejala postopoma z občinskim denarjem. „Gradbeni del projekta je stal 900 tisoč evrov, od tega smo 344 tisoč evrov pridobili iz evropskih sredstev. Zdaj smo vsako leto še nekaj vlagali, tako da je celotna naložba že okoli milijon evrov,“ razlaga vodja oddelka za gospodarstvo na šmarski občini Zinka Berk. Ob tem poudarja, da muzej še ni povsem končan in da bodo zbirko še dopolnili. Prav tako še morajo urediti multivizijo. Z muzejem bo upravljal šmarski javni zavod knjižnica in kulturni dom, v spodnjem posnetku prisluhnite pogovoru Karmen Šemrl z direktorjem Jožetom Čakšem. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Jože Čakš o muzeju