junij 11, 2016

Šmarski Muzej baroka tudi uradno odprt

V Šmarju pri Jelšah so uradno odprli Muzej baroka. Ponuja stalno razstavo okoli 270 let starih kipov iz kapel šmarske Kalvarije. Po besedah direktorja muzeja Jožeta Čakša je zbirka edinstvena v slovenskem prostoru. Minister za kulturo Anton Peršak pa ocenjuje, da je odprtje tako pomembnega muzeja izjemen dogodek za tako majhen kraj.

Ob odprtju: direktor JZ Knjižnica Šmarje Jože Čakš, minister za kulturo Anton Peršak, šmarski župan Stanko Šket in ostali zaslužni za ureditev muzeja.

Edinstvena baročna zbirka
»Muzej baroka je edinstven muzej s to vsebino v Sloveniji pa tudi širše, in to je seveda za naš kraj izjemno pomembno. Verjamem, da bo postal prepoznavna točka Šmarja, kljub temu, da imamo tudi druge pomembne znamenitosti,« je ob odprtju povedal Jože Čakš, direktor JZ Knjižnica Šmarje in dodal, da pot do ureditve muzeja, v katerem je našlo prostor 43 restavriranih kipov, starih 270 let, ni bila enostavna. Čeprav so bili po njegovih besedah nekateri sprva skeptični ali bodo uspeli izpeljati tako velik projekt, zdaj z zadovoljstvom ugotavlja, da so domačini muzej lepo sprejeli. Stal je okoli milijon evrov, od tega je 345 tisočakov  prispevala Evropska Unija. »Včasih kdo vpraša, ali se bo to povrnilo, ampak vemo, da se nekatere stvari finančno ne povrnejo, povrnejo pa se duhovno in  kulturno, pojasnjuje Čakš. Pričakuje, da bo muzej postal pomembno središče kulture, v katerem bodo tudi koncerti, delavnice in druge prireditve. Več o umetniški razsežnosti in poslanstvu muzeja je povedal na spodnji zvočni povezavi.

Minister Peršak zaslužnim izrekel občudovanje
»Ureditev takšnega muzeja v tako majhnem kraju je izjemen dogodek, je fenomen. Ljudje so na tem projektu delali več kot 30 let, živeli za ta projekt, vanj vložili svoje kariere in to je res edinstveno. Če to zmoremo, zmoremo marsikaj,« je očaran nad zglednim sodelovanjem in predanostjo vseh zaslužnih za ureditev muzeja dejal minister za kulturo Anton Peršak in dodal, da je » to nekaj, kar presega našo vsakdanjo majhnost, sprtost, nesodelovanje in kar daje upanje.» Vsem, ki so sodelovali pri projektu je minister izrekel občudovanje. Ob tem je poudaril, da če bomo znali iz takšnega primera, kot je ureditev Muzeja baroka, potegniti nek nauk, potem ima Slovenija možnost, da doseže tisto, kar si je zamislila pred 25-imi leti. Ministru Antonu Peršaku lahko prisluhnete na spodnji zvočni povezavi, kjer je o novi znamenitosti spregovoril tudi župan Šmarja pri Jelšah Stanko Šket. (SP)

Datoteke

Jože Čakš o baročni zbirki

Stanko Šket o financiranju muzeja

Minister Peršak o muzeju