december 24, 2017

Šmarski otroci s starejšimi o praznikih nekoč

V prazničnem času, ko se obdarujemo, krasimo domove, postavljamo smrečice in pečemo piškote, se redko spomnimo, da prazniki niso bili vedno takšni. Da je nekoč otrokom darila prinesel samo Miklavž, da so se najbolj razveselili suhega sadja in da je bila potica na mizi le za največje praznike.

Učenci so se preizkusili v vlogi novinarjev. Obiskali so šmarski dom upokojencev. (Foto: Netek)

Manj bogato, a vseeno praznično
Učenci Osnovne šola Šmarje pri Jelšah Eneja Gobec, Rok Krivokapić in Tina Tiara Opalič so se s stanovalci šmarskega doma upokojencev pogovarjali o tem, kako so nekoč preživljali božič, kaj jim je pomenil in kako drugačni so bili prazniki nekoč. Izvedeli so, da pod smrečico nekoč ni bilo kopice bogatih daril in da praznična miza ni bila tako polno obložena, a vseeno je bil to za večino čas veselja, pričakovanja in prijetnega druženja. Prisluhnite v spodnjem posnetku.

Za en dan so postali novinarji
Učenci so dom upokojencev obiskali v sklopu delavnice Mladinskega kulturnega kluba Netek in OŠ Šmarje pri Jelšah, kjer so za en dan postali novinarji. Pisali so članek, pripravili reportažo in anketo ter naredili intervju. Ena od skupin se je na delavnici preizkusila tudi v pripravi radijskega pogovora. Prisluhnite, kaj je pripravila radijska skupina in katere pripovedi so se otrokom najbolj vtisnile v spomin. Z njimi se je pogovarjala Tina Murko Gajšek. (TMG)

Galerija slik

Datoteke

Kako se starejši spominjajo praznikov nekoč?

Učenci o radijski delavnici