maj 26, 2016

Šmarski vrtec 20 tisoč evrov odpuščeni delavki

Šmarski vrtec je pred časom odpustil eno od delavk. Ker je bil postopek nezakonit, je vrtec tožila. Dosegli so sodno poravnavo, vrtec ji mora plačati dobrih 20 tisoč evrov. Občinski svet je sklenil, da bo denar založil vrtec, ki bo hkrati vložil odškodninsko tožbo zoper odgovorno osebo, nekdanjo ravnateljico Marto Drofenik.

Občinski svetniki zahtevajo, da za nastalo situacijo odgovarja nekdanja ravnateljica.

Tožbo bi vrtec gotovo izgubil
Bivša ravnateljica je delavko odpustila, ko je ugotovila, da nima primerne izobrazbe za delovno mesto, a delavko je odpustila med nosečnostjo, pred tem pa ni pridobila soglasja inšpektorata za delo, kar zahteva zakonodaja. „Na seji sveta zavoda vrtca nam je odvetnik jasno povedal, da po dosedanjih obravnavah na sodišču ni velike verjetnosti, da bi bila kakršnakoli možnost, da bi vrtec to tožbo dobil, zato smo se odločili za sodno poravnavo,“ razlaga član sveta zavoda in vodja oddelka za družbene dejavnosti na šmarski občini Damjan Boštjančič.

Starši ne bodo oškodovani, program po načrtu
Poravnava določa, da mora vrtec bivši zaposleni poplačati plače od odpovedi zaposlitve do sprejetja poravnave ter del prispevkov delodajalca. Skupni bruto zneseg je nekaj več kot 21 tisoč evrov. Ker občina, ki je ustanoviteljica šmarskega vrtca, denarja za takšne primere nima, ga bo založil vrtec. Ravnateljica Jelka Čuješ zagotavlja, da to ne bo vplivalo na poslovanje vrtca. „Garantiram, da starši ne bodo oškodovani, tudi vzgojno-izobraževalno delo ne bo zaradi tega prav nič trpelo,“ pravi in dodaja, da bo vrtec denar založil iz presežka preteklih let. Tako v vrtcu kot na občini pričakujejo, da bo vrtec dobil denar povrnjen, saj bodo vložili odškodninsko tožbo proti nekdanji ravnateljici, zaradi nezakonite odpusititve delavke. Tudi zaposlila naj bi jo nezakonito, saj ni preverila, ali ima diplomo. (AD)