julij 13, 2017

Šmarska sakralna lepotica še privlačnejša

V Šmarju pri Jelšah so začeli obnavljati cerkev Marijinega vnebovzetja. Pod imenom Sancta Maria se prvič omenja leta 1236, v novi podobi naj bi zasijala najkasneje do leta 2020, med posegi bo nekaj časa zaprta. Župnija bo za njeno prenovo morala zagotoviti okoli pol milijona evrov. 

V začetni fazi obnove so se s prostovoljnim delom zelo izkazali farani.

Boljša statika, novi tlaki, poslikave in oltarna oprema
Okoli 800 let stara cerkev Marije Vnebovzete v središču Šmarja pri Jelšah je sedanjo podobo dobila v obdobju baroka v prvi polovici 18. stoletja, nazadnje je bila temeljito prenovljena pred približno stotimi leti. Zob časa je dodobra načel predvsem njeno notranjost, zato kliče k celoviti prenovi. Po besedah župnika in dekana Tadeja Linasija so v minulih dneh že začeli pripravljalna dela, odstranili so kipe, oltarje, klopi in pohištvo, prav tako so odstranili tlake ter ogradili okolico. Rokave je zavihalo okoli 50 faranov, strojno mehanizacijo pa je brezplačno odstopilo domače gradbeno podjetje Stiplovšek iz Belega. Zdaj so na vrsti večji gradbeni posegi, ki jih bodo postopoma izvedli do konca leta 2020. »V prvi fazi bomo utrdili zidove in tlake ter rešili sanacijo vlage, najverjetneje bomo te posege končali v tem letu, prihodnje leto se bomo lotili še ureditve ometov, sten, poslikav in oltarjev. Da bo cerkev dokončno urejena, bo trajalo dve to tri leta,« razlaga Linasi.

Potrebujejo pol milijona
Prenova cerkve, ki velja za eno največjih kulturno-zgodovinskih znamenitosti v kraju, bo predvidoma stala okoli pol milijona evrov. Po Linasijevih besedah bo morala cerkev večino denarja zbrati s pomočjo darov, nekaj bo prispevala šmarska občina, del sredstev pa si bodo v zadnji fazi obnove prizadevali pridobiti tudi na državnih razpisih. Nad prenovo bodo bdeli strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne in naravne dediščine, sodelovali bodo številni arhitekti in restavratorji. Cerkev bo med posegi zaprta, je napovedal župnik in dodal, da bodo lahko verniki v tem času obiskovali nedeljske maše v cerkvi Svetega Roka, med tednom bodo bogoslužja v nekdanji veroučni učilnici nasproti cerkve. Prve vernike naj bi v deloma prenovljeni cerkvi sprejeli letošnjo jesen. (tekst: SP, foto: Tomaž Stiplošek in Janez Bračko)